Sindicaliștii din educație analizează respectarea Statutului personalului didactic în derularea concursului de titularizare din acest an, deoarece sunt sesizări că acesta ar fi fost încălcat cu privire la modul de organizare și de corectare a lucrărilor, situație în care titularizarea ar putea fi anulată.
La nivelul județului Vrancea nu s-a luat deocamdată o decizie în acest sens de către sindicaliștii din Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea. În funcție de situația de la nivel central, se va acționa și pe plan local. „Am văzut și noi care sunt reacțiile ce vin de la București. Având în vedere că cei de la București au primit diverse sesizări cu privire la modul de desfășurare a concursului de titularizare, sunt îndreptățiți să ceară anularea titularizării. La nivelul județului Vrancea nu au fost sesizări din câte știm noi, însă au fost probleme cu candidații care nu au fost lăsați să participe la examen, pe motiv că specializările lor de la diferitele facultăți nu au fost recunoscute de minister. Lucrările candidaților de la noi au fost corectate în centre universitare, astfel încât să înlăture orice suspiciune de fraudă sau de intervenție, cel puțin din câte știm noi. Dacă vor exista probe și aspecte temeinice la nivel național cu privire la anularea titularizării din acest an, cu si-guranță ne vom alinia și noi acestui demers”, a declarat Constantin Dragomir, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
Statutul personalului didactic, încălcat
Se preconizează ideea că la concursul de titularizare din acest an au fost încălcate articolele 11 și 12 din Statutul personalului didactic, care se referă la organizarea comisiilor ce coordonează lucrările și la contestații, care trebuie soluționate prin reevaluarea lucrărilor în cauză de către o comisie stabilită de rectorul instituției de învățământ superior unde a fost făcută evaluarea lucrărilor. De asemenea, sindicaliștii precizează că subiectele și contestațiile au fost corectate de profesori gradul I, iar potri-vit legii contestațiile trebuiau soluționate de către o comisie stabilită de rectorul instituției de învățământ. La articolul 11 din Statutul personalului didactic se arată că lucrările privitoare la mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat sunt coordonate de o comisie, numită de inspectorul școlar general, având ca președinte un inspector școlar general adjunct. Componența comisiei și atribuțiile acesteia se stabilesc prin regulament aprobat de ministrul învățământului. „La concursurile organizate de inspectoratele școlare, lucrările scrise pentru ocuparea posturilor vacante din învățământul preuniversitar de stat se evaluează de comisii, pe specialități, instituite la nivelul centrului universitar responsabil cu perfecționarea personalului din județele arondate. La concursurile organizate de unitățile de învățământ, lucrările scrise pentru ocuparea posturilor vacante din învățământul preuniversitar de stat sau particular se eva-luează de comisii, pe specialități, instituite la nivelul unității școlare respective”, sunt prevederile articolului 11.
Articolul 12 din statut se referă la contestațiile privind rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante în învățământul de stat, care trebuie să se adreseze inspectoratului școlar, în termen de zece zile de la comunicarea rezultatelor. „Contestațiile se soluționează prin reevaluarea lucrărilor în cauză de către o comisie stabilită de rectorul instituției de învățământ superior unde a fost făcută evaluarea lucrărilor. Din această comisie nu pot face parte persoanele care au asigurat corectarea la concurs a lucrărilor. Hotărârea acestei comisii este definitivă. Contestațiile privind rezultatele concursului în învățământul particular se adresează unității organizatoare. Comisia care le va analiza va fi alcătuită din alți membri decât cei care au corectat în concurs lucrările în cauză. Hotărârea comisiei de contestații este definitivă”, potrivit articolului 12.