Medicii atrag atenția asupra faptului că apa din piscine poate conține microorganisme generatoare de infecții. Aceștia susțin că până și în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării de infecții, asta pentru că unii germeni sunt rezistenți la acțiunea de dezinfectare și clorinare a apei. Cei mai expuși bolilor sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea susțin, totuși, că apa din piscinele de pe raza județului corespune normelor igienico-sanitare în domeniu. „Toate piscinele au sisteme automatizate pentru dezinfectarea apei, care dozează electronic substanțele necesare curățării apei. S-au făcut monitorizări în aceste locuri și s-au luat probe de apă, care au atestat că aceasta este propice îmbăierii. Lucrurile s-au schimbat mult în bine față de anii precedenți, iar patronii unor astfel de locații au făcut investiții, care să asigure siguranța sănătății clienților”, susține doctorul Mircea Stoienoiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
Potrivit normelor sanitare în vigoare, reprezentanții locurilor de agrement trebuie să se asigure că apa din piscine nu poate pune în pericol sănătatea clienților. „Avem un laborator electronic pe care îl pornim la începutul sezonului și care se oprește doar la sfârșitul acestuia. Apa este preluată de acest laborator și este trecută prin filtre de nisip care opresc impuritățile. Apoi, apa este analizată și, în funcție de rezultat, computerul dozează o serie de substanțe care curăță apa, astfel încât aceasta este chiar potabilă. De asemenea, substanțele din apă nu permit transmiterea bolilor de piele, chiar dacă cineva din bazin suferă de așa ceva”, susține Lucian Mocanu, reprezentantul unei firme de agrement.
Potrivit doctorului Stoienoiu, probleme pot apărea în situația în care îmbăierea se face în locuri neamenajate iar cei care fac baie acolo se expun la diverse pericole. „Aceste zone, precum cele de la Doaga, sau Putna nu sunt propice îmbăierii. Au fost făcute soli-citări de monitorizare a apei din acele zone, dar din cauza vremii nefavorabile, a ploilor, acest lucru nu a putut fi făcut. Urmează să efectuăm controale în această lună și în acele locuri, dar și la piscine, pentru a verifica dacă acestea corespund cerințelor. În orice caz, oamenii au început să opteze pentru locurile amenajate, pentru că sunt mai si-gure. Îmbăierea în locuri necorespunzătoare poate provoca boli precum epidermite, parazitoze, iar oamenii nu vor să riște”, afirmă Stoienoiu.
Medicii susțin că apele improprii îmbăierii pot provoca mai multe neplăceri. Dermatozele sau pediculoza sunt cele mai frecvente în acest caz, dar bolile pot include și conjunctivite sau boli digestive. Acestea din urmă se manifestă, de cele mai multe ori, prin diaree și sunt provocate de înghițirea apei. Dezinfectanții din apă pot provoca reacții alergice la persoanele cu astfel de tendințe. Iritațiile la nivelul ochilor, sau pielii pot fi cauzate de substanțele utilizate pentru tratarea apei.