Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial prin depuneri de coroane și slujbe religioase la mausoleele din Mărășești, Soveja și la Monumentul Victoriei de la Tișița. Reprezentanții Consiliului Județean, ai instituțiilor publice din județ, primari, veterani de război, au depus coroane în memoria celor care s-au jertfit pentru țară.
Manifestările au debutat la monumentul Victoriei de la Tișița, unde, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu și șefi ai instituțiilor publice au depus coroane de flori. Ceremoniile au continuat la Mausoleul Mărășești, locul unde, în urmă cu 93 de ani, la 6 august 1917, 117 mii de soldați români și francezi au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri pentru ca România să nu fie ocupată de armatele germane. Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. Cuvântul inaugural a aparținut primarului Constantin Vlase, care a subliniat începerea lucrărilor de reabilitare la Mausoleul din Mărășești prin programul derulat de Consiliul Județean, „Drumul de glorie al Armatei Române”. „În sfârșit, Mausoleul Mărășești are parte de lucrări de construție și reabi-litare pentru a-l readuce așa cum a fost cândva. S-au investit foarte mulți bani pentru construcția acestui mausoleu. Å¢in să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această acțiune”, a afirmat primarul Constantin Vlase.
Deși nu au mai fost prezenți în număr așa de mare ca anii trecuți, cel mai probabil din cauza caniculei, veteranii de război au ascultat cu pioșenie slujba religioasă și au depus coroane de flori în memoria camarazilor care și-au dat viața pentru România. Prezent la manifestări, vicepreședintele Uniunii Naționale a Veteranilor de Război, generalul în rezervă Petre Corneliu Nichita, a rea-mintit de soldații francezi care au căzut în luptele pentru apărarea pămîntului românesc. „Am avut prieteni care ne-au ajutat. Am avut prieteni pe sora noastră cea mare, Franța, care ne-a ajutat. De aici, de la Mărășești, să audă prietenii francezi că nu i-am uitat. Peste 1.500 de soldați francezi au luptat alături de noi sub comanda generalului Berthelot. Să nu uităm că rănile celor care au luptat pe aceste câmpuri de luptă au fost îngrijite de aproximativ 200 de medici francezi dintre care 60 au fost chirurgi. Åi cu ajutorul lor am reușit să învingem”, a spus generalul în rezervă Petre Corneliu Nichita. Președintele filialei Vrancea a Asociației Veteranilor de Război, generalul în rezervă Nicolae Zanfir, a făcut o scurtă prezen-tare a zilei de 6 august 1917, zi care avea să marcheze definitiv istoria românilor, dar și soarta războiului. „Acum 93 de ani, eroii neamului care au luptat la Mărășești, în luna Siretului, au dus cea mai puternică luptă de artilerie și cea mai violentă contrapregătire din întreaga durată a bătăliilor de la Mărășești. Aici au fost spulberate iluziile Germaniei de a înfrînge România”, a spus generalul în rezervă Nicolae Zanfir. La ceremoniile de la Mărășești au fost prezenți reprezentanți ai ve-teranilor de război din Brăila, Alba Iulia. De asemenea, gene-ralul maior dr. Nicolae Roman a transmis mesajul ministrului Apărării Naționale, Gabriel Oprea. „În numele Armatei Române și al meu personal vreau să mulțumesc autorităților și cetățenilor din orașul Focșani pentru organizarea ceremoniei de comemorare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, pe fronturile de la Soveja, Mărăști, Tișița și Mărășești. La tot pasul, în județul Vrancea, se văd urmele luptelor înaintașilor pentru libertate și orice inițiativă de comemorare a jertfei lor este binevenită”, se arată în mesajul ministrului Apărării.
A urmat momentul depunerii de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflîn- du-se Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Apărării Naționale, Garnizoana Focșani, IPJ Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi, ISU, SRI, primăriile din Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești. Manifestările de la Mărășești s-au încheiat cu defilarea militarilor din Garnizoana Focșani.
Eroii, cinstiți și la Soveja
Ieri au avut loc depuneri de coroane la mausoleul de la Soveja. După slujba religioasă ce a fost ținută de un sobor de preoți, a urmat momentul depunerii de coroane. Printre instituțiile care au depus coroane se află Consiliul Județean Vrancea. Un ceremonial care a marcat eroismul soldaților de pe cîmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști și Soveja a mai organizat și primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, la manifestări participînd o mare parte din locuitorii comunei.
În memoria eroilor, Oprișan reabilitează mausoleele
„Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” este un proiect rea-lizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și care vizează modernizarea mausoleelor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. Valoarea proiectului este de aproximativ 21,2 milioane de lei. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja vor fi restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Traseul va cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 luni, cu o perioadă de grație de încă 14 luni. În luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat contractul de lucrări și ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiții „Drumul de glorie al armatei române în primul război mondial”. Marian Oprișan, a declarat că declanșarea lucrărilor de reabi-litare a mausoleelor vrîncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, li-bertate și reunificare națională. El a mai explicat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparținut în exclusivitate.
„Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan.
Mausoleul Mărășești ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său a intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a cîmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. În bătălia de la Mărășești s-au confruntat armata română și cea germană între 6 și 19 august 1917, perioadă în care 117.000 de soldați au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri.