Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

Viticultorii au „obţinut“ peste 45 de tone la hectar


Producătorii de struguri vrânceni au obținut, anul trecut, recolte care ar putea intra în Cartea Recordurilor. Un control al inspectorilor Ministerului Agriculturii a arătat că unii producători au vândut până la 45.384 kilograme de struguri obținuți doar dintr-un hectar de vie. Verificările au fost efectuate în această primăvară iar dosarele cu faptele constatate și abaterile de la lege au fost transmise către Inspectoratul General de Poliție pentru continuarea cercetărilor.
 Reprezentanții Ministerului Agriculturii arată, într-un răspuns transmis reporterilor de la „Monitorul de Vrancea” că au fost efectuate verificări la un operator economic producător de vin din județ care a achiziționat struguri pentru vin de la persoane fizice și juridice și prin sondaj la mai multe persoane fizice care au livrat struguri pentru vin. „Urmare a efectuării de ve-rificări la persoane fizice care au comercializat struguri pentru vin s-a constatat, corelând cantitățile de struguri pe soiuri înscrise la vânzare pe filele din carnetul de viticultor cu suprafețele pe soiuri ale proprietarilor de plantații înregistrate în Registrul Plantațiilor Viticole (RPV), că unii producători care au vândut struguri cu denumire de soi realizează producții medii cuprinse între 20.000 și  45.384 kg/ha”, arată reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Verificările au urmărit corectitudinea cantităților de struguri înscrise pe filele de carnet de viticultor, la persoanele fizice verificate, prin corelarea acestora cu producțiile estimate  înscrise în ce-rerea de eliberare a carnetelor de viti-cultori, declarațiile de recoltă  și starea de producție a plantațiilor în teren. Inspectorii au constatat că operatorul economic a achiziționat cantități de struguri de vin de la persoane fizice și juridice în baza borderourilor de aci-ziții, notelor de cântar și filelor din carnetele de viticultori cu respectarea prevederilor legale, respectiv Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale 487 din 2009.
Cantitățile enorme de struguri fictivi descoperite de inspectori arată dimen-siunea fraudelor dintr-un domeniu unde procesatorii nu au putut fi verificați până la apariția carnetelor de viticultor. Odată cu introducerea acestor carnete pot fi efectuate verificări încrucișate prin care anumiți procesatori de struguri să fie obligați să raporteze cantitățile reale de struguri utilizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?