Mămicile din Vrancea preferă alăptatul natural al copiilor lor, iar potrivit medicilor, aceasta este cea mai bună soluție pentru ca bebelușii să crească sănătoși. De altfel, aceasta este și cea mai ieftină soluție, având în vedere că laptele praf costă mult, iar veniturile s-au redus considerabil. Pentru încă aproximativ două luni, mamele care nu pot alăpta natural pot lua lapte praf de la Direcția de Sănătate Publică. Din septembrie nu se știe ce se va mai întâmpla…
Pe parcursul acestei săptămâni, The World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) organizează celebrarea mon-dială a alăptării prin diverse acțiuni ce vor avea loc în 170 de țări, printre care și România. Rolul acestei acțiuni este acela de a convinge mămicile că laptele matern este soluția ideală pentru copiii lor, asta în contextul în care laptele praf, sau cel al diferitelor animale câștigă teren în fața celui de mamă. „Laptele de mamă este unic și nu se poate înlocui cu nimic. Compoziția acestuia variază de la o femeie la alta, de la un supt la altul, în funcție de necesitățile sugarului. Acesta se schimbă încă de la naștere, când laptele poartă numele de colostru și se modifică de mai multe ori pe parcursul unei zile. De multe ori, laptele se schimbă chiar pe parcursul unui prânz, când sunt secretați și anumiți factori de sațietate, astfel încât copilul să știe când să se oprească din supt”, susține doctorul Any Drollinger, medic primar pediatru. Proteinele laptelui de mamă, deși cantitativ sunt mai puține decât cel al laptelui de vacă, au o valoare biologică superioară și asigură creșterea optimă a bebelușului. Pe lângă proteine, laptele matern mai conține și aminoacizi, lipide, săruri minerale, precum și toate elementele anorganice necesare organismului. „Proteinele laptelui conțin albumină, ceea ce îl face ușor de digerat și care nu se găsește în niciun alt lapte. De asemenea, laptele este zaharat suficient, are lipide ușor de absorbit, imunoglobine și factori antidia-reici”, punctează medicul Any Drollinger. Mămicile din Vrancea par să fie conștiente de importanța alăptării și spun că își hrănesc astfel pruncii pentru că aceasta este cea mai bună metodă de a-i proteja de diferite boli. „O să o alăptez la sân, este cea mai eficientă metodă de a-i stimula imunitatea. Cel puțin șase luni am de gând să fac asta, iar cu lapte praf o să o hrănesc doar le nevoie”, susține Victoria, o tânără ce va deveni mămică în curând. „Eu îl alăptez la sân, e mai bine pentru el. E un lapte mult mai sănătos decât laptele praf. Este bun și acela, dar cred că ar trebui folosit doar dacă nu poți alăpta, pentru că cel natural îl protejează de tot felul de boli”, declară o mămică.
Laptele de vacă integral, interzis
Laptele de vacă sau de capră tinde să fie introdus din ce în ce mai mult și din ce în ce mai devreme în alimentația copilului, iar acest lucru nu este atât de benefic pe cât cred mamele, susțin specialiștii. „Laptele de capră, care am observat că se introduce din ce în ce mai mult în alimentația bebelușilor, este anemiant, nu conține suficient fier. Laptele de capră este bun pentru puiul de capră, laptele de vacă pentru puiul de vacă, iar puiul de om trebuie hrănit cu lapte de om. Este important ca bebelușul să fie hrănit cu acest tip de lapte cel puțin șase luni, deși unii medici recomandă chiar un an sau doi de alăptare. De la șase luni laptele matern devine insuficient și trebuie completat cu lapte praf adaptat. Laptele de vacă integral nu se recomandă nici măcar după vârsta de 1 an”, a adăugat doctorul Any Drollinger. Există, totuși, și cazuri când copilul nu poate beneficia de laptele matern. Atunci când mama suferă de anumite boli, alăptarea este contraindicată. Tulburările neuropsihice ale mamei, precum și bolile infecțioase de tipul sifi-lisului sau SIDA stau în calea alăptării. Contraindicațiile sunt, de asemenea, prezente și în cazul în care mama suferă de boli neoplazice, precum cancerul. În această situație, copilul trebuie hrănit cu lapte praf, adaptat nevoilor copilului în creștere. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Vrancea, stocurile de lapte praf pe care le are instituția sunt suficiente până în luna septembrie.