Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Tot mai mulţi copii cu diabet în Vrancea


Aproximativ 60 de copii din Vrancea suferă de necruțătoarea boală a diabetului și sunt nevoiți să-și injecteze zilnic insulina care îi ține în viață. Aceștia se alătură celor 12.000 de vrânceni diagnosticați cu diabet zaharat care urmează fie un tratament insulinic, fie unul oral.

În Vrancea, cele aproximativ 12.000 de persoane care suferă de diabet se regăsesc în sondajul național „Cardio-Zone”, conform căruia 30% din populația țării noastre suferă de hipertensiune arterială și diabet zaharat. „În județul Vrancea, aproximativ 12.000 de persoane suferă de diabet zaharat.  Dintre aceștia, cam 2000 primesc tratament cu insulină, iar restul be-neficiază de tratament oral. O parte dintre ei urmează un tratament dietetic”, susține Gheorghe Cocioabă, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Se pare că diabetul pune din ce în ce mai multe probleme și copiilor, așa că părinții trebuie să fie din ce în ce mai atenți la eventualele simptome ce ar putea apărea. În județul nostru, diabet zaharat au 32 de copii cu vârsta până în 14 ani și 24 de copii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. În cazul acestora, cel mai des întâlnit tip de diabet este cel zaharat de tip 1, insulinodependent.
Cele mai multe cazuri noi de diabet la copii în Vrancea au fost depistate în 2007, când șapte micuți au fost diagnosticați cu această boală. În restul anilor sunt depistați între doi și patru copiii care suferă de diabet. La copii, diabetul poate apărea ca o consecință a unei alimentații proaste, bazată pe dulciuri, sucuri, sau produse de fast-food, precum și o alimentație în exces calorigenă. Toate acestea pot conduce la instalarea diabetului de tip 2, care presupune, mai apoi, o medicație orală. „Cauzele apariției diabetului zaharat de tip 1 la copii sunt încă neclare. De obicei, această formă de diabet are drept consecință distrugerea celulelor BETA din pancreas, cu debut brutal. De obicei se împletesc cauze imune cu cele de ereditate. De asemenea,   s-a observat că un procent foarte mare de copii care au avut parotidită epidemică (oreion) fac diabet zaharat. În ultimii 10-15 ani s-a observat apariția diabetului de tip 2. ” punctează același Gheorghe Cocioabă.

Recunoașterea simptomelor poate preveni urmări grave

Dacă aceste cauze sunt greu de depistat, simptomatologia este mai ușor de reperat, și părinții pot apela la medici în timp util, pentru a evita coma hipo sau hiperglicemică. „Diabetul zaharat al copilului se ca-racterizează printr-un debut rapid prin instalarea bruscă a simptomatologiei care constă în poliurie, polilepsie, scădere ponderală, inapetență, astfel încât în 1-2 zile poate apărea coma glicemică cu cetoacidoză. De asemenea, în cadrul  cetoacidozei apare o respirație specifică, numită respirația Kussmaul, în care mișcările respiratorii sunt profunde și zgomotoase. Totodată, apar și semne mari de deshidratare, tahicardie și hipoten-siune arterială, însoțite de grețuri, vărsături și dureri abdominale care pot chiar simula un abdomen acut chirurgical”, susține Gheorghe Cocioabă. Tot printre simptomele apariției diabetului se regăsesc și o serie de simptome neuropsihice, precum somnolența, dezorientarea, sau pierderea cunoștiinței, așa că părinții trebuie să fie atenți și la aceste lucruri. Hipoglicemia apare când concentrația de glucoză în sânge scade sub 60 mg %, iar hiperglicemia intervine la o  concentrație de peste 500-600 mg% și în ambele cazuri intervine coma. „Coma hiperglicemică este latentă și progresivă, iar cea hipoglicemică este brutală, cu convulsii și agitație psihomotorie deosebită”  afirmă Gheorghe Cocioabă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?