Stilul de viață modern și preocuparea pentru o dietă cât mai sănătoasă au condus la o creștere a incidenței eroziunii dentare, cauzate de substanțele acide din multe alimente și băuturi, precum fructele, sucurile din fructe, băuturile carbogazoase sau vinul, susțin specialiștii în stomatologie. Eroziunea acidă se manifestă prin vulnerabilizarea smalțului dinților și o deteriorare graduală a aces-tuia. În timp, ca urmare a acțiunii substanțelor acide, suprafața dinților devine mai moale și se subțiază, ceea ce o face vulnerabilă și la un simplu periaj, dinții pot căpăta un aspect sub-țiat, iar marginile acestora pot prezenta o anume transparență. „Eroziunea acidă afectează în egală măsură atât adulții, cât și copiii, mai ales că alimentația celor mici include într-o proporție destul de mare alimente și băuturi acide, precum fructele sau sucurile din fructe. Este însă o afecțiune «tăcută» ale cărei prime semne: subțierea dinților, schimbarea formei lor și faptul că încep să capete o textură transparentă, nu sunt vizibile cu ochiul liber”, spune prof. dr. Sorin Andrian, medic stomatolog.