Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Preşedintele Euromontana a vizitat munţii Vrancei


Președintele organizației Euromontana, Andre Marcon, s-a întâlnit, la Lepșa, cu membrii Consiliului Director al Forumului Montan Vrancea și reprezentanții Consiliului Județean în cadrul vizitei de o săptămână din România. Organizația Euromontana este o asociație multi sectorială pentru cooperare și dezvoltare a regiunilor montane din Europa, cu sediul la Bruxelles. Președintele Euromontana a fost impresionat de ospitalitatea vrâncenilor. Expoziția de produse tradiționale, mâncărurile servite la masă i-au trezit interesul francezului. De altfel, s-au pus bazele unui schimb de experiență pe tema ciupercilor după ce francezii au gustat din două mâncăruri tradiționale zonei de munte, respectiv ciuperci cu maioneză și răcitura cu ciuperci de la Vrâncioaia.
Vizita președintelui Euromontana are ca obiectiv cunoașterea filialelor din România și a problemelor cu care se confruntă oamenii din zona de munte.  „Scopul venirii noastre aici este de a cunoaște filialele Euromontana pentru a formula politicile de mâine ale organizației”, a afirmat Andre Marcon.
El a explicat că, în politicile montane, trebuie înțeles specificul fiecărei regiuni. „Se vorbește prea mult la modul general despre zona montană și trebuie înțeles specificul fiecărei regiuni, al României, al Vrancei în aspectele vieței montane”, a precizat Andre Marcon.
Președintele Euromontana este însoțit de președintele Forumului Montan din România, profesorul Radu Rey, care a arătat că organizația va face lobby la Bruxelles pentru o politică diferențiată din cauza si-tuației foarte grave din munții României. „Vom crea presiune la Bruxelles pentru a primi o atenție specială de salvgardare a unei economii care nu mai este a României ci chiar a Uniunii Europene, pentru a nu pierde acest lucru valoros care este agricultura și creșterea animalelor în zona de munte”, a afirmat Radu Rey.
În acest context, Radu Rey a criticat decizia conducerii Ministerului Agriculturii de a desființa Agenția Națională a Zonei de Munte.
„Nu sunt oameni competenți, le lipsește expertiza în domeniu, nu înțeleg despre ce este vorba. Iau măsuri anapoda, fără să își dea seama de efectele pe care le produc la nivel național. După 20 de ani, prin OUG 70 din 2010, a fost des-ființată Agenția Națională a Zonei de Munte și este periclitată până și singura unitate de formare profesională pentru specific din România și din Estul Europei, Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați care are peste 5 mii de absolvenți și este cunoscută la nivel european”, a afirmat Radu Rey. El a precizat că nu poate fi invocat argumentul lipsei fondurilor deoarece nu se face o mare economie cu salariile celor circa 25 de persoane de la Agenție.
Obiectivul Forumului Montan este salvarea zonei de munte, care se află într-o situație deplorabilă, „periclitând o întreagă economie seculară prin fenomenul de exod, de plecare a tineretului”. Din cauza prețurilor mici la materiile prime, oamenii din zona de munte își caută alte surse de venit. Lipsiți de speranță, tinerii își caută norocul în altă parte, fie în orașe, fie în străinătate. „Exodul a început de mulți ani însă a căpătat o viteză absolut îngrijorătoare pentru că riscăm să rămânem fără populație”, a precizat Radu Rey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?