Isărescu avertizează asupra conflictelor sociale

0
224


Finanțarea deficitelor structurale ale României întâm-pină dificultăți din ce în ce mai evidente, tendințele acestor dezechilibre ridică îngrijorări și se conturează conflicte sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a arătat că în prezent bugetele sunt „în suferință”, nu numai în România, și se conturează conflicte sociale. „În România vedem aceeași situație. Nu facem deloc excepție, chiar dacă unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverană, nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor (…) și aceste cifre, inclusiv datoria suverană, ridică îngrijorări în ceea ce privește tendința”, a spus guvernatorul băncii centrale.
El a arătat că îngrijorarea nu este legată numai de mărime, chiar dacă aceasta este mare, dar și de structura deficitelor. „Sunt deficite structurale, de durată, greu de corectat. (…) Simpla creștere economică nu corectează un deficit structural”, a spus Isărescu.
El a arătat că apar dificultăți din ce în ce mai evidente legate de finanțarea acestor deficite, dând ca exemplu creșterea dobânzilor.
„Åži toate acestea pot să fie prelu-diul unui cerc vicios, care se manifestă prin neîncrederea și reținerea piețelor de a finanța anumite costuri și, în ultimă instanță, poate să apară și evitarea finanțării”, a mai spus Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here