Sate izolate, acoperișuri smulse, stâlpi dărâmați, mașini distruse și copaci rupți. Aceasta a lăsat în urmă ploaia torențială și vântul puternic care s-au abătut, luni după-amiază, peste județ. Åuvoaiele care s-au scurs de pe versanți au măturat drumurile de acces spre satul Ciolănești și spre cătunul Dănești. Astfel, aproape 200 de familii sunt, în acest moment, izolate. În aceeași comună, accesul spre localitate se face cu dificultate. Rafalele de vânt au smuls acoperișul unui bloc din Focșani și l-au trântit pe trecerea de pietoni de la Capela Militară. Din fericire, nimeni nu era pe stradă în acel moment. Probleme nu au fost doar în Focșani ci și în alte localități ale județului. Pompierii au lucrat la foc continuu pentru a îndepărta acoperișurile, copacii și stâlpii dărâmați de vânt, dar și pentru a scoate apa din mai multe gospodării.
Localncii din comuna Fitionești au avut cel mai mult de suferit după furtuna de luni după-amiază.
Două sate din comună, în care trăiesc aproape 200 de familii sunt complet izolate după ce aluviunile aduse de pe versanți au distrus drumurile.
Oamenii din localitatea Ciolănești au stat fără curent luni noapte, iar apa din cele trei fântâni de pe raza localității nu mai este potabilă. Probleme sunt și în localitatea Ghimicești.
Cu bani din propriile buzunare, primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a pus benzină în rezervorul buldoescavatorului din dotarea primăriei și a reușit să salveze drumul de acces către satul Ghimicești. Acesta a mai adăugat că după fiecare situație de urgență primește „vizitatori”, dar nimeni nu face nimic. „Aproximativ 130 de familii din localitatea Ciolănești sunt izolate după ce drumul comunal 41 a fost distrus. Apa a format șanțuri care au mai bine de doi metri adâncime și a cărat la vale tot pietrișul. Doamne ferește să ia foc o casă sau să se întâmple ceva, că nu putem ajunge acolo. Pe acest drum am avut pro-bleme și acum o lună, dar nu a fost atât de grav ca acum. De asemenea, în cătunul Dănești, 47 de familii sunt izolate după ce puntea de peste pârâul Zăbrăuți a fost luată de apă. Am reușit să salvez Ghimiceștiul după ce am muncit toată noaptea. De aici se poate ieși atât pe jos cât și cu mașina. Am avut probleme și acum o lună, am făcut studiu de fezabilitate și am rămas cu el. Am vorbit și cu subprefectul și mi-a spus că nu are ce să facă. Eu nu pot să fac nimic pentru că nu mai am nici măcar un leu la bugetul local. Au spus că ne-au alocat 1.000 litri de motorină dar i-am primit doar pe hârtie. Când am sunat și am întrebat unde este motorina promisă mi s-a spus că trebuie să aștept să se aprobe de la Guvern și după aceea va ajunge și la mine. Eu ce să le spun oamenilor?”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
Apa nu mai este potabilă
La Ciolănești, oamenii nu mai au nici apă potabilă după ce fântânile au fost colmatate. Apa din cele trei fântâni de la care localnicii luau apă atât pentru băut cât și pentru animale s-a tulburat și este plină de mâl.
Oamenii au fost sfătuiți de primar să nu mai ia apă de acolo pentru a nu se îmbolnăvi. Localnicii ne-au povestit că nu au dormit toată noaptea, de teamă să nu le intre apa în case.
La unii dintre ei apa a ajuns în curți și în grajduri. „Stăm așa de ani de zile. Drumul acesta este din piatră și de fiecare dată când plouă apa se scurge cu tot cu pietriș și formează șanțurile acestea imense. Nu se mai poate circula. Nu am văzut pe nimeni pe aici care să ne întrebe ceva. Domnul primar a venit astăzi (ieri-n.r) de patru ori, în rest nu am văzut pe nimeni. Am stat treji toată noaptea că ne fost frică să nu vină apa peste noi. Suntem izolați aici și acum nu mai avem nici apă. Am mai luat de pe la cei care au fântâni în curți. Parcă trăim în epoca de piatră. Autoritățile vin pe la noi numai în campanie, promit și pleacă”, a declarat Vasile Ceancu, un localnic din Ciolănești.
Primarul Iordache Cazacu spune că a informat autoritățile cu privire la cele trei fântâni colmatate și speră ca acestea să fie curățate cât mai repede pentru ca cetățenii să poată lua apă.
Edilul ne-a mai spus că dacă va mai ploua, se vede nevoit să evacueze localnicii din Ciolănești. „Dacă mai plouă cred că va trebui să-i evacuez pe acești oameni. Am gaură de doi metri în drum și dacă plouă și apa se scurge se va face și mai mare și poate intra în case. Nu știu ce aș putea face atâta vreme cât nu mai am nici măcar un leu la buget. În plus, îmi trebuie utilaje grele ca să refac drumul cât de cât pentru că nu e muncă de lopată. Dacă domnul Boc nu poate să-și ducă responsabilitățile la bun sfârșit atunci să plece acasă și se ne lase în pace. Nu mai putem răbda. Aici trebuia să fac drum dar nu au aprobat proiectul. Dacă nu ne-ar fi ajutat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, să facem podul de la intrarea în comună acum am fi fost izolați complet. Nu se poate să trăim așa în anul 2010”, a mai spus edilul din Fitionești. Acesta a mai adăugat că pagubele produse de ploaia de luni după-amiază se ridică la 400 mii lei iar dacă ar include și podețul pe care ar trebui să-l facă la Dănești ar fi vorba de un milion lei. Ieri, pe la Fitionești au trecut și reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a face o evaluare a pagubelor.
Acoperișuri, copaci și stâlpi doborâți de vânt
Furtuna a mai produs și alte pagube. Mai multe acoperișuri de blocuri și case au zburat pur și simplu, iar stâlpii de electricitate sau de telefonie din lemn nu au avut nici o șansă să mai stea în picioare. Luni seara, la ora 18.16, acoperișul unui bloc situat lângă Capela Militară a fost luat de vânt și aruncat pe trecerea de pietoni. Din fericire, în acel moment nu era nicio persoană prin zonă. Un localnic ne-a povestit că în acel moment se afla pe balcon și a văzut cum acoperișul zbura pur și simplu. „Eram pe balcon și deodată am văzut ditamai bucata de tablă care zbura. Dacă era cineva prin zonă cred că nu scăpa cu viață”, a spus Nicolae. Câteva zeci de minute mai târziu, pompierii focșăneni au intervenit pe Bulevardul București pentru a ridica un copac căzut peste un autoturism marca Renault Clio. La Panciu, apa a intrat în două gospodării. La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Panciu care a acționat pentru evacuarea apei. Probleme au fost și la Mărășești, Răstoaca, Gugești, Jariștea și Å¢ifești unde au intervenit reprezentanții Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. La Gugești, localncii de pe două străzi nu au avut curent până ieri seară. Primarul comunei, Vasile Vatră, spune că problemele au fost remediate repede. „Au căzut cam șase, șapte copaci dar nu au afectat locuințe. Am intervenit repede cu o drujbă și am reușit să curățăm repede. Pe două străzi, respectiv 1 Decembrie și Mihai Viteazul nu am avut curent electric toată noaptea, am vorbit cu cei de la Electrica și au spus că lucrează pe puncte și vor ajunge și în aceste zone. Nu ne putem pune cu natura, dar am reușit să ținem situația sub control”, a spus primarul Vasile Vatră, de la Gugești. Rafalele de vânt au doborât și un stâlp de telefonie la Răstoaca, iar cei care au intervenit au fost voluntarii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Tot luni seara, la Jariștea, un copac a căzut peste firele de înaltă tensiune la intrarea în comună. Åi la Mărășești furtuna a creat probleme. Aici, ploile abundente au inundat cinci curți și au smuls acoperișurile a două case și acoperișul unui bloc. Åi de această dată cei care au intervenit au fost reprezentanții SVSU Mărășești.