Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Asocierea şi fondurile europene, salvarea viticulturii vrâncene


Accesarea fondurilor europene pentru fermele de semisubzistență și înființarea de asociații sunt soluțiile pentru a salva viitorul viticultorii vrâncene. Directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a afirmat, ieri, la un simpozion pe tema vinificației, că țăranii care au luat fonduri prin măsura 141 sunt pilonul de bază pentru înființarea asociațiilor care să salveze viticultura vrânceană.

Viticultura vrânceană poate fi salvată doar prin înființarea de asociații care să lucreze suprafețe mari de vie și care să găsească soluții pentru vânzarea produselor viticole, struguri sau vin. Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, a afirmat la un simpozion organizat, ieri, la Hotelul Solar, că doar aceste asociații vor rezista în viitor, în special după 2013. Directorul a arătat în fața a zeci de viti-cultori că podgoreanul care lucrează o suprafață mică de vie nu va avea nici o șansă pe o piață unde, cel mai probabil, nu se vor acorda subvenții.
„Fermierii care au accesat fondurile europene sunt pilonul de bază pentru înființarea asociațiilor care să ducă mai departe viticultura vrânceană. Viticultorii cu suprafețe mici nu vor avea posibilități financiare să supraviețuiască după 2013. Singura formă de a lucra via este una organizată, în aso-ciații”, a afirmat directorul Camerei Agricole.
Gabriel Necula a arătat că, pentru a-i ajuta pe agricultori și pe viticultori, în special, s-a derulat o campanie de popularizare a măsurilor pentru accesarea fondurilor europene. Astfel, în ultima sesiune pentru depunerea proiectelor la măsura 141, prin care se acordă 1.500 euro anual fermelor de semisubzistență, au fost realizate 272 de proiecte, din care 83 pentru viticultori. De asemenea, pentru măsura 112, prin care se acordă fonduri tinerilor fermieri, au fost realizate 28 de proiecte, toate eligibile, din care 17 pe viticultură. „Toate proiectele vor intra la plată pentru că nu a fost acoperită suma pentru această sesiune”, a precizat directorul Camerei Agricole.
O altă problemă discutată a fost comercializarea produselor viticole, vinuri sau struguri. Chiar dacă mulți producători vrânceni realizează vinuri de o calitate ridicată, nu au și piață de desfacere pentru ele. Camera Agricolă a încercat să găsească firme interesate de achiziționarea vinurilor vrâncene însă discuțiile s-au blocat din cauza cantităților mici ale viticultorilor. Totuși, se pare că în perioada următoare va fi semnat un contract între o rețea de magazine din Franța și Odovitis Odobești, firma inginerului Adrian Porumb. Reprezentanții supermarket-urilor Ocean și Carrefour au efectuat, în primăvară, un studiu de piață în România și au fost impresionați de vinurile produse la Odobești.

Expoziție de utilaje pentru crame

Zeci de fermieri vrânceni au participat, ieri, la un simpozion de vinificație pregătit de Magazinul „Fermier”. La simpozion și-au prezentat produsele firmele Loredo, Sodinal, Ecolab și F.C. Instalații. A avut loc o expoziție de utilaje, echipamente, instalații și mașini agricole destinate viticulturii practicate de micii producători, cu produse pentru igienizarea cramelor, produse folosite în vinificație. De asemenea, au fost prezentate instalații pentru gospodării care pot fi accesate prin ,,Programul Casa verde”. „Este al 4-lea simpozion pe care îl organizăm. Chiar dacă se spune că este o perioadă de criză economică, nu trebuie să uităm că, pentru noi, dintotdeauna a fost o criză în agricultură”, a afirmat Loredana Odobescu, reprezentatul Magazinului „Fermier”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?