Cea de-a III-a ediție a Proiectului internațional de vară „Gălăciuc 2010” s-a încheiat cu succes, sâmbătă. Peste 90 de copii cu deficiențe s-au relaxat și s-au bucurat de timpul petrecut în mijlocul naturii într-una dintre cele mai frumoase regiuni montane din județ. La ediția de anul acesta au participat elevi cu dizabilități de la Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani, alături de copiii de la centrele din Măicănești și Mihălceni.
În compania celor 40 de voluntari, elevi de liceu din județ și a unui grup de liceeni din Londra, dar și un grup de asistenți ai baronesei Ema Nicholson, copiii au luat parte la cele cinci ateliere de lucru ale acestei frumoase tabere. Este vorba de atelierul de muzică și dans, de aromoterapie, de desen și abi-litare manuală, nu în ultimul rând, atelierul de teatru și sport.
Obiectivul principal a fost implementarea valorilor umane de toleranță și respect reciproc, iar activitățile au fost extrem de apreciate de către copiii participanți.
Încântați de experiența trăită la Gălăciuc, asistenții Emei Nicholson, cei care au imortalizat cele mai importante momente, au surprins în imaginile video cele mai frumoase activități, și-au ma-nifestat intenția de a iniția astfel de proiecte și pentru copiii cu dizabilități din Bulgaria și chiar din Anglia. Sâmbătă, în seara dinaintea finalizării proiectului, copiii au organizat un mic spectacol prin care și-au luat rămas bun de la prietenii lor voluntari, iar inițiatorii au promis oaspeților că vor reedita un astfel de eveniment și anul viitor. Acțiunea de la Gălăciuc este conside-rată cel mai important proiect de acest gen din România. Partenerii englezi au arătat că acest proiect va fi prezentat, prin fotografii și filme, în Georgia, Armenia și Republica Moldova. Cea de-a III-a ediție a Proiectului internațional de vară „Gălăciuc 2010” face parte din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). S-au implicat cu fonduri în susținerea acestui interesant proiect Consiliul Județean Vrancea. Parteneri au fost Inspectoratul Åcolar Județean (ISJ) Vrancea și Direcția de Tineret a Județului Vrancea.
„Am satisfacția lucrului bine făcut. Musafirii noștri din Londra au fost foarte încântați de ceea ce s-a realizat. Promisiunile au fost să ne întâlnim și la anul. Sperăm să reușim să realizăm și la anul un proiect la fel de frumos. A fost emoționant ca de fiecare dată. România se află printre primele locuri la cele mai frumoase proiecte, iar proiectul acesta a fost cel mai reușit. Copilul este scos din mediul său, este ca și când ar participa la activități extrașcolare. Mulțumim pe această cale Consiliului Județean care a fost de fiecare dată alături de noi. Mulțumită sprijinului Consiliului Județean am avut mereu toate ușile deschise pentru că fără bani nu am fi reușit nimic. Mulțumim, de asemenea, și celorlalte instituții care ne-au sprijinit în derularea acestui proiect”, a declarat Felicia Panait, inspector pe învățământ special în cadrul ISJ Vrancea.