Ingrediente:
500 gr lapte
5 gălbenușuri
120 gr zahăr
120 gr ciocolată amară rasă fîn (puteți folosi un mix de cioco amară și lapte)
1 baton de vanilie/ esența vanilie
Mod de preparare:
Pentru început băgăm la congelator un vas de inox unde va sta 1- 2 ore.
Punem laptele pe foc împreună cu batonul de vanilie și când fierbe stingem focul. În timp ce laptele fierbe, frecăm cu o lingură de lemn sau platic (exclus mixer) gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul și se deschid la culoare. Trecem prin sită laptele fierbinte că să eliminăm eventualele impurități, înlăturăm batonul de vanilie și îl turnăm fierbinte și treptat peste compoziția de gălbenușuri. Amestecăm încet. Amestecul obținut îl trecem din nou pe foc foarte mic, iar în momentul în care începe să fiarbă stingem focul și adăugăm ciocolată rasă, lăsăm să se răcească la temperatură camerei amestecând din când în când cu o lingură de lemn și când este rece o punem în vasul pe care l-am ținut la congelator. Băgăm înghețată la congelator și timp de trei ore, începând cu momentul în care am introdus-o în congelator, o scoatem afară la un interval de 40 minute și amestecăm viguros în ea că să spargem cristalele de gheață care se formează mai ales la început.
Această etapă e foarte importantă pentru o înghețată cremoasă. Eu am scos-o de 4 ori și am frecat-o ffff bine. După a patra oară se mai lasă încă 2 ore la congelator fără să o atingem și gata înghețata noastră. Putem să o servim cu diverse sosuri, fructe proaspete, fructe confiate, etc.