Disponibilizări la Direcţia Agricolă

0
667


Zeci de funcționari de la Direcția Agricolă Vrancea vor intra în șomaj după ce, ieri, la Ministerul Agriculturii s-a decis disponibilizarea a circa 70% din personalul direcțiilor agricole din județe. Întâlnirea de ieri din cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul ministerului a fost practic o formalitate pentru că proiectele de acte normative erau deja trimise pentru avizare la Ministerul Finanțelor Publice și, respectiv, la Ministerul Justiției. Liderul de sindicat de la Direcția Agricolă Vrancea, Mariana Botea, a arătat că disponibilizările vor lovi în micii fermieri, cei care nu vor mai avea specialiști cu care să discute problemele din agricultură.
„La întâlnirea de vineri, reprezentanții Ministerului l-au luat pe nu în brațe. Nu au vrut să asculte și alte puncte de vedere. De altfel, întâlnirea de astăzi a fost doar de fațadă pentru că proiectele de acte normative erau deja trimise la celelalte ministere pentru avizare. Se va ajunge în situația ca 70% din personalul direcțiilor să fie dat afară”, a afirmat Mariana Botea. Una dintre soluțiile pentru evitarea disponibilizărilor era preluarea funcționarilor în cadrul noilor camere agricole, care urmează să fie înființate la nivelul localităților însă și această propunere a fost respinsă de conducerea ministerului. Liderul de sindicat a arătat că funcționarii din cadrul direcțiilor agricole se pregătesc de acțiuni de protest. În perioada următoare va fi solicitat punctul de vedere al funcționarilor, pentru declanșarea acțiunilor prevăzute în cazul conflictelor de muncă și se va putea ajunge chiar la grevă generală.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a anunțat că pentru posturile rămase în direcții vor fi organizate concursuri. Practic, fiecare post va fi scos la concurs iar câștigătorii vor fi desemnați, ca de obicei în ultimii ani, cel mai probabil pe principiul carnetului de partid portocaliu.
Direcția pentru agricultură și dezvoltare rurală se va reorganiza după ce, la nivel național, va fi preluat personalul de la Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești. Noua structură nu va mai cuprinde departamentul de dezvoltare rurală care va fi reorganizat în cadrul Direcției ge-nerale de dezvoltare rurală- Autoritatea de Management pentru PNDR, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Tot la minister vor fi transferați și funcționarii de la Administrația Națională Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, care va fi desființată. O altă modificare se referă la transferul activității privind renta viageră de la Agenția Domeniilor Statului la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. De asemenea, Oficiul de studii pedologice și agrochimice va funcționa în subordinea Direcției Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here