Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Asigurare obligatorie pentru toate locuinţele


Proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor în termen de șase luni, perioadă în care PAID estimează că va înregistra un milion de contracte. Proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor în termen de șase luni, perioadă în care PAID estimează că va înregistra un milion de contracte.
„Ar fi bine dacă am depăși 10% (din numărul total al locuințelor din România, n.r.) în următoarele șase luni. Asta înseamnă ca până în ianuarie să fie un milion de asigurați”, a declarat, ieri, Marius Bulugea, președintele – director general la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), după o conferință de presă.
Nu vor fi însă obligați să încheie în termenul de șase luni, până la 15 ianuarie, o asigurare cei care au o poliță facultativă cu acoperire și după jumătatea lunii ianuarie. După expirarea perioadei de valabilitate a asigurărilor facultative, dacă aceasta are loc după 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare. Asigurarea va fi plătită în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului, potrivit lui Bulugea.
Polițele pentru persoanele asistate social vor fi acoperite de autorități.
Pe de altă parte, Parlamentul urmează să aprobe, după finalizarea vacanței, un set de modificări ale Legii 260 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, principala solicitare fiind legată de soluționarea daunelor, conform reprezentanților PAID.
„Suntem în al 8-lea an de la emiterea primului proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor. (…) Legea 260 trebuie modificată”, a afirmat președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.
Ea a adăugat că asigurarea obligatorie acoperă doar o mică parte din valoarea locuinței. Primele variază între 10 și 20 de euro, pentru o valoare asigurată a locuinței situată între 10.000 și 20.000 de euro.
„Sperăm că populația va înțelege că produsul lansat astăzi nu este o taxă, ci un instrument de protecție financiară minimă în cazul unui dezastru”, a spus Toncescu.

Prefecturile asigură baza de date cu locuințe

PAID a început ieri emiterea polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor. Prima poliță a fost încheiată de secretarul de stat din Ministerul Administrației și Internelor Mihai Capră. El a declarat că a făcut o asigurare pentru o sumă de 20.000 de euro, la una din locuințele pe care le posedă și pentru care nu avea asigurare facultativă.
Pe de altă parte, oficialul a afirmat că prefecturile din țară vor furniza PAID datele cu privire la proprietarii și proprietățile care fac obiectul acestui tip de asigurare. Reprezentanții PAID susțin că sunt în posesia datelor a peste 10% din fondul național de locuințe, care cuprinde peste opt milioane de unități, și estimează că baza de date va fi completată în următorii doi ani.

Primăriile sancționează proprietarii caselor fără asigurare

PAID a fost înființată în septembrie 2009, când 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,54 milioane euro. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuințelor a fost adoptată în noiembrie 2008. Conform legislației, proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind diferențiată în funcție de tipul de locuință, între 10 și 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuințe este situată între 10.000 și 20.000 de euro. După expirarea termenului de șase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sancționați de primării cu amenzi între 100 și 500 lei. Asigurarea obligatorie acoperă cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?