Scandal între preoţi şi enoriaşi

0
1060


Scandal de proporții la sfințirea unei biserici din comuna Poiana Cristei. Credincioșii, veniți din mai multe localități ale județului, dar și din Buzău, au încercat să discute cu episcopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, despre soarta Mănăstirii Poiana Mărului și a părintelui Macarie Beșliu. Episcopul a fost nevoit să se facă nevăzut, pentru a nu fi linșat de credincioși.

Sute de credincioși din localitățile Nereju, Năruja, Andreiașu, Reghiu, Dumitrești, Focșani, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Buzău sau Râmnicu Sărat au fost prezenți, ieri, la slujirea unui lăcaș de cult din comuna Poiana Cristei. Slujba a fost oficiată chiar de episcopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel. Când l-au văzut, oamenii i-au cerut socoteală în legătură cu alungarea starețului Macarie Beșliu de la Mănăstirea Poiana Mărului. „Vrem să stăm de vorbă cu dumnea-voastră. Am trimis nenumărate solicitări la Episcopie, dar nu ne-ați răspuns în niciun fel. Nu vrem să facem scandal, dorim să stăm de vorbă, ca oamenii civilizați. Vrem să știm ce se întâmplă cu Mănăstirea Poiana Mărului și cu părintele Macarie. Părinte, îndurare, și stați de vorbă cu noi”, i-au spus credincioșii episcopului Epifanie Norocel. Cei nemulțumiți s-au adunat lângă scena de unde era oficiată slujba de sfințire și i-au cerut lui Epifanie Norocel să îl aducă înapoi, la Poiana Mărului, pe fostul stareț Macarie Beșliu. În îmbulzeala creată, Epifanie Norocel a urcat într-o mașină a Episcopiei Buzăului și Vrancei, care a demarat în trombă. 
În lipsa lui Epifanie Norocel, credincioșii au încercat să discute cu celelalte fețe bisericești de la Episcopie. Preotul Iulian Negoiță a precizat că îi așteaptă pe nemulțumiți la sediul Episcopiei. „Faceți un memoriu și veniți la Episcopie să discutăm. Noi avem altceva de făcut aici. Nu se dau audiențe pe stradă. Se dorește liniște, pace și să prospere mănăstirea de la Poiana Mărului. Vom face ce va hotărî si-nodul”, a spus Iulian Negoiță.
Enoriașii au susținut că în afară de credința în Dumnezeu și dragostea pentru Mănăstirea Poiana Mărului, altceva nu îi mână în demersul lor. „Suntem revoltați pentru Poiana Mărului. De o lună de zile nu s-a făcut slujbă acolo. Noi vrem ca părintele Macarie să se întoarcă la mănăstire. Nu vrem alte scandaluri”, a spus una dintre femeile prezente. „Epifanie trebuia să ne asculte, voiam să vorbim câteva cuvinte cu el. La Poiana Mărului este munca părintelui Macarie și a noastră, nu a celor de la Episcopie. Noi am contribuit acolo, iar starețul prin harul său a făcut totul. Este o dragoste pentru mănăstirea de acolo. Ne doare sufletul”, a completat-o Dobrița Mereuță.
Liderul credincioșilor de la Nereju, Toader Gemănaș, este de părere că episcopul Epifanie Norocel ar fi trebuit să-i asculte pe enoriași. „Au tras mașina la scările scenei și Preasfințitul a fugit. Să-i transmiteți Preasfințitului că oriunde în cele două județe se vor oficia slujbe de sfințire, vom fi și noi acolo”, le-a dat asigurări celorlalți preoți Toader Gemănaș.

Poiana Mărului, al doilea „Athos”

Starețul Macarie Beșliu este vestit atât în țară, cât și peste hotare pentru credința sa în Dumnezeu. Mănăstirea Poiana Mărului, unde a slujit acesta până acum câteva luni, este considerată „Al doilea Athos”, fiind un lăcaș sfânt, cu o spiritualitate pu-ternică. Starețul Macarie Beșliu este considerat al doilea ctitor al mănăstirii și un simbol al credinței.
Bătrân, cu barba ninsă și cu glasul blând, părintele Macarie îi binecuvânta pe toți credincioșii care veneau la Mănăstirea Poiana Mărului. Pentru el, cel mai important lucru era și este ca fiecare om să plece din mănăstire cu sufletul schimbat și cu nădejde. „Poiana Mărului este închisă. Nici comuniștii nu au reușit să o închidă. Suntem foarte supărați. Toată lumea plânge după Poiana Mărului”, a declarat Petruța Lalu, credincioasă din Jitia.
Oamenii, ajunși în pragul disperării din cauza vremurilor grele în care sunt obligați de actualii guvernanți să trăiască, se tem ca nu cumva ultima speranță din sufletul lor, credința, să piară. „Ni se ia credința, nu se poate așa ceva. Noi am vrut libertate și uitați cum ne este prigonită sfânta bise-rică. Noi vom lupta până la capăt pentru mănăstire și vrem ca părintele Macarie să rămână la Poiană. Sunt o femeie sărmană, din popor, și am fost la un pas să mor. Acolo, la Poiana Mărului, cu ajutorul Cuviosului Vasile Cel Mare, am fost salvată și azi trăiesc. Nu e legendă, e adevăr!”, a spus, printre lacrimi, o altă femeie de la Nereju. Credincioșii, atât din Vrancea, cât și din Buzău, îl susțin în continuare pe părintele Macarie Beșliu, deși nu au mai discutat cu el de când a fost exilat pe muntele Munteoru. „Părintele Macarie de o lună și jumătate este sus, la Munteoru. A fost decăzut din rangul de stareț și acum este un preot obișnuit. Poiana Mărului este închisă. După 20 de ani de la Revoluție, acest sfânt locaș este închis”, a spus, cu amără-ciune, Valentin Săraru, din satul Dealu Sării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here