Fonduri europene pentru primăria Odobeşti

0
326


De câteva luni comuna Răcoasa are site pe internet. Localnicii au posibilitatea de a dezbate pe forum problemele legate de comuna lor. Răcoasa este o localitate veche, prezentă în paginile de istorie ale poporului român.

Comuna Răcoasa este prezentă de câteva luni în spațiul virtual prin intermediul site-ului răcoasa.info. Ideea de a face cunoscută lumea din satul de pe Valea Åžușiței a venit din sufletul unui localnic care a dorit ca lumea întreagă să vadă simplitatea acestei așezări vrâncene cu rezonanță în istoria națională. Cătălin Baniță, poștaș în localitate, spune că a dorit să creeze un site al comunității și că aceasta avea nevoie de așa ceva.
„Te uiți în dreapta, te uiți în stânga, site are și Câmpuri, are și Panciu, are și Străoane, dar Răcoasa pauză. Nu se poate așa ceva. Åži am zis să îi fac. Am cumpărat domeniu răcoasa.info care mă costă 42 de lei, că atâta mi-am permis iar găzduirea mă costă 200 lei pe an”, spune Cătălin.
Toate cheltuielile sunt plătite din banii săi pentru că, deocamdată, nu a găsit sprijinul financiar. Deși domeniul a fost luat din octombrie 2009, din februarie a.c. este on-line. „Am fost la primărie și am încercat să le explic celor de acolo ce și cum. Practic, am vorbit cu secretarul și a fost de acord, urmând să vorbească cu primarul în ședință de consiliu și să plătească un domeniu.ro și găzduirea. Însă, toate au rămas așa. Probabil sunt ocupați cu criza”, continuă poștașul.
Cătălin spune că va crea și secțiuni pentru fiecare organizație politică în parte. Pe www.racoasa.info vizitatorul poate găsi  o prezentare a acestei așezări, obiectivele turistice, un album cu fotografii din zonă, un forum al localnicilor unde se va discuta despre probleme legate de comunitate dar și un forum al școlilor din Răcoasa, unde părinții sau elevii pot dezbate chestiuni legate de învățământ.
O așezare simplă, cu oameni modești

Site-ul „răcoasa.info” cuprinde și o secțiune de prezentare a localității și a comunei. Se spune că denumirea de Răcoasa s-ar trage de la râul pe ale cărui maluri răcoroase localnicii și-ar fi construit casele. Sătenii mai vorbesc însă că denumirea s-ar trage și de la racii care ar fi populat apele din zonă. Primul document despre comuna Răcoasa datează din secolul al XV-lea și este vorba despre un act emis la cancelaria lui Åžtefan cel Mare, în data de 26 noiembrie 1499. Fiecare sat din comună are propria poveste. Mărăștiul a luat ființă după ce săteni din Câmpuri și din siliștea Alba au construit locuințe de vară numite odăi pe Dealul Mărăștiului. Cu timpul, acestea s-au transformat în locuințe permanente și a fost înființat un sat.
Localitatea Răcoasa este situată între dealuri cu altitudini cuprinse între 400 și 600 de metri. Locuitorii sunt oameni simpli, majoritatea câștigându-și traiul din agricultură. Aproape fiecare familie are câte un petec de pământ pe care îl cultivă. Comuna are 3.352 de locuitori din care aproximativ 10% de etnie romă. Numele localității Răcoasa este prezent în paginile de istorie ale României. Dealul Mărăștiului, Dealul Mare, Dealul Munteanului, Dealul Moțocului păstrează și astăzi amprentele luptelor care s-au dat în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here