Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Criza economică, motiv de sinucidere


Colții crizei financiare sunt atât de ascuțiți încât ajung, uneori, să străpungă învelișul de speranță al multor persoane. Depresiile provocate de problemele economice tot mai evidente îi determină pe unii să-și pună capăt vieții. Spitalele din țară primesc din ce în ce mai multe persoane care au avut tentative de suicid.

În Vrancea, în primele luni ale anului, apro-ximativ 60 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani în urma unor astfel de încercări, de a-și curma zilele. „Până pe 1 iulie 2010, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean au ajuns 62 de persoane în urma tentativelor de suicid. Pacienților li s-a recomandat expertiză psihiatrică sau, după caz, au fost internați”, susține Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
Încercările de a încheia conturile cu viața au motive care diferă, în funcție de vârstă. La adolescenți, tentativele de suicid vin, îndeo-sebi, pe un fond afectiv și, de cele mai multe ori, intențiile rămân la acest stadiu. Este un strigăt prin care se cere atenție, mai mult decât o problemă adevărată. În cazul persoanelor mature, mai ales în această perioadă economică dificilă, sinuciderea este soluția de a scăpa de griji. Instabilitatea financiară, lipsa siguranței locului de muncă acționează ca o menghină asupra psihicului și mulți cedează. Pentru ajutor, unii apelează la psihologi, iar unii la rude și prieteni. Cei care reușesc să-și discute problemele au tendința de a renunța la intențiile inițiale, iar cei care se sinucid sunt persoanele care tac și păstrează în interior forța distructivă. „Persoanelor care au ten-dințe de suicid le trebuie redată încrederea în ziua de mâine, le trebuie redată energia mentală. Sinuciderea este în același timp, un act de curaj și unul de disperare majoră și vine ca o urmare a unei depresii. Când aceasta trece peste un grad de suportabilitate, intervine această ultimă soluție. Prin terapii trebuie tratată cauza, deoarece sinuciderea este doar un efect. Există soluții care, dacă sunt aplicate din timp, pot preveni astfel de tendințe, dar acestea nu pot fi accesate de foarte multe persoane. Dacă o persoană vrea să se sinucidă din cauza problemelor economice, cu siguranță nu își va permite să apeleze la un te-rapeut”, susține psihologul Maria Cătălina Dascălu.
Potrivit raportului anual al Institutului de Medicină Legală (IML), anul trecut, în România s-au înregistrat 2.953 de cazuri de suicid. Din totalul morților violente înregistrate anul precedent, 25% au fost reprezentate de sinucideri. Conform IML, în Vrancea s-au înregistrat 8,08 sinucideri la 100.000 de locuitori, ceea ce situează județul nostru la limita de jos a incidenței sinuciderilor. Pe primul loc în acest „clasament” s-a situat județul Constanța, cu 36,3 cazuri la 100.000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?