Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Picaţii“ de la Bac au depus contestaţii


După prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost depuse peste 1.500 de contestații. Absolvenții de liceu au fost extrem de nemulțumiți de rezultatele obținute în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat.  Procentul de promovare este de 62,18, cu mult mai mic față de anul trecut, când a fost de 85,47.

Astfel, în prima sesiune a examenului de Bacalaureat au promovat 62,18% dintre candidați, față de anul precedent, când rata promovabilității a fost de 85,47%. A fost pentru prima dată în istoria recentă a acestui examen când mai bine de jumătate dintre examinați au depus contestații. Peste 1.500 de candidați au depus contestații, iar numărul celor care nu au promovat este de 1.077. Nu doar candidații care nu au obținut medii de trecere s-au arătat mirați de notele mici pe care le-au pri-mit, ci și candidații care au promovat examenul cu o medie mai mică de 6. Aceștia încă mai trag speranță că odată cu reevaluarea tezelor punctajul va crește și vor fi declarați admiși. Statistica întocmită de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) arată că în prima sesiune a examenului, 850 candidați au luat note mai mici de 5, iar 226 dintre cei prezenți au obținut medii între 5 și 5,99 și nu au fost declarați promovați. Rezultatele finale ar putea veni cu surprize neplăcute pentru ei, așa cum s-a mai întâmplat și în anii precedenți. Nu este exclus ca numărul candidaților respinși după contestații să crească și mai mult. „Au  fost depuse aproximativ 1.500 de contestații. Este un număr foarte mare și mulți dintre elevi au fost surprinși de rezultatul de anul acesta, care este mai diferit de anii precedenți deoarece examenul este mult mai pretențios în ceea ce privește calculul mediei. Aș sublinia faptul că nu este obli-gatoriu ca toți elevii să promoveze examenul de bacalaureat. Å¢inta noastră nu a fost aceea de a avea un procent cât mai mare de promovabilitate. A trebuit să respectăm metodologia și baremul de corectare. Aș mai dori să precizez, chiar dacă unii din elevi nu au reușit la acest examen, sistemul nostru este flexibil, mai există încă o sesiune de examen”, a declarat Iordache Bostan, șeful ISJ. Tezele vor fi reevaluate la Centrul de Corectare de la Åžcoala nr.3 din Focșani, sub atenta coordonare a președintelui Comisiei de Contestații, inspectorul școlar general adjunct Stan Rogoz. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 8 iulie.                   
Candidații care nu au reușit să obțină medii care să le asi-gure promovabilitatea se pot înscrie la sesiunea a doua, ce va debuta cu înscrierea candidaților, acțiune care se va încheia pe 9 iulie, urmând ca în data de 30 august să aibă loc prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română. Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va încheia pe data de 3 septembrie cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Afișarea rezultatelor se va face în data de 5 septembrie, în aceeași zi între orele 16.00 – 20.00 putând fi depuse contestațiile. La data de 9 septembrie vor fi afișate rezultatele finale, însă candidații care nici de data aceasta nu vor reuși să promoveze vor mai susține examenul de Bacalaureat abia în sesiunea iunie – iulie 2011. Până la afișarea rezultatelor finale din cadrul primei sesiunii a examenului de Bacalaureat, doar 62,18% dintre cei 2.850 candidați prezenți au promovat. Rezultatele parțiale sunt echitabile și firești, a spus Maria Lupu, inspector școlar general adjunct. Ea s-a arătat totuși dezamăgită de pregătirea destul de slabă a candidaților, dar și de implicarea redusă a părinților. „Rezultatele de la examenul de Bacalaureat, repet, sunt normale. Sigur că am fi dorit să avem un procent mai mare al promovabilității. Dar trebuie să acceptăm realitatea. Motivația scăzută a învățării, slaba implicare a familiei în problemele școlii, lipsa de atractivitate a unor profiluri și meserii, criza economică sunt doar câțiva dintre factorii care au concurat la obținerea acestui rezultat”, a concluzionat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct.

Colegiul Cuza, peste Unirea

Într-un top al celor mai bune licee din punct de vedere al promovabilității s-ar situa Colegiul Național „Al. I. Cuza”, Liceul de Artă „Gh Tăttărăscu” și  Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești. La cele trei unități de învățământ amintite procentul de promo-vabilitate a fost de sută la sută. Surprinzător sau nu, doi absolvenți ai Colegiului Național „Unirea” nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. La polul opus se situează Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud, unde procentul de promovabilitate a fost de numai 16,97.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?