Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Mâncare mai puţină pentru copiii instituţionalizaţi


Guvernanții rup din pâinea copiilor instituționalizați și a persoanelor cu handicap, dar nu se ating de cea a persoanelor private de libertate. O nouă reglementare prevede reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile aprobate în buget, doar câteva fiind exceptate. Astfel, cheltuieli precum transmiterea pensiilor și a altor forme de asistență socială, precum și pentru plata serviciilor medicale sau medicamente nu fac obiectul reducerilor. În același timp, reducerea de douăzeci de procente nu va afecta suma destinată hranei pentru persoanele private de libertate. În schimb, cei care nu au comis fapte antisociale, dar au avut neșansa de a fi instituționalizați sau de a suferi de vreun handicap vor primi alocații de hrană micșorate. „Ca să respecte drepturile persoanelor instituționa-lizate, la articolul III, alineatul 2, între excepții trebuiau prevăzute și spitalele, persoanele cu handicap și copiii din sistemul de protecție”, este de părere Toader Ghețu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. 
În aceste condiții, va trebui să se recalculeze suma destinată hranei copiilor. La ora actuală, aceasta este de 8,3 lei pe zi, dar în urma redu-cerii, alocația de hrană va ajunge la 6,64 lei pe zi. Din acești bani, un copil trebuie să aibă suficientă hrană pentru cele trei mese principale ale zilei, plus pentru două gustări, la orele 10.00 și 16.00, așa cum prevăd standardele. Este greu de închipuit ce va mai mânca un copil instituționalizat, în condițiile în care suma trebuie să acopere inclusiv cheltuieli precum cele cu uti-litățile, cum ar fi gazul sau detergentul de vase.
Medicul nutriționist va avea de furcă cu încropirea unui meniu adecvat copiilor, mai ales că mulți sunt bolnavi și au nevoie de un regim special. Cele 2.500 de calorii zilnice, cât acoperă în prezent rațiile de mâncare, vor trebui să fie atinse și după reducerea cu 20% a bugetului. „E foarte dificil, dar asta e legea, trebuie să ne descurcăm cumva”, a adăugat Toader Ghețu.
Conducerea DGASPC Vrancea a făcut demersuri pentru a schimba această situație, prin trimiterea de scrisori la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor sau către premier și la câteva birouri parlamentare, dar este greu de crezut că va primi un răspuns favorabil. Dacă actul normativ nu va suferi modificări, reducerile de cheltuieli bugetare se vor aplica în trimestrele trei și patru din acest an, iar ca referință se vor lua cheltuielile aprobate prin bugetul pe anul 2010 aflate în vigoare la data publicării acestei ordonanțe de urgență, rămase de executat în trimestrele respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?