Autoritățile locale din Nănești au fost ajutate de scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență la acoperirea unei spărturi din dig. Pompieri, militari, polițiști și zeci de localnici au intervenit cu mai multe utilaje pentru a crea un dig suplimentar. Autoritățile țin sub observație zonele Suraia- Vadu Roșca din cauza exfiltrațiilor de la baza digului. Un echipaj de voluntari din Vrancea a plecat pentru a-i ajuta pe sinistrații din comuna Săucești, județul Bacău. Åapte persoane din comuna Jariștea se află, de ieri, cu două motopompe în comuna băcăuană.
Autoritățile locale din Nănești au intervenit, aseară, cu mai multe utilaje pentru a acoperi spărtura apărută în dig iar Siretul să nu pună în pericol localitatea. La fața locului au ajuns și pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. „Este o spărtură în dig, spre Nămoloasa, dar sperăm să rezolvăm. Intervenim cu utilaje, cu oameni pentru a o acoperi. A recidivat o subtraversare despre care nu știam până acum și încercăm să formăm un dig suplimentar”, a afirmat primarul din Nănești, Neagu Stoica.
De asemenea, sâmbătă, s-a intervenit pentru supraînălțarea malului drept al digului situat în aval de Berești. Aici acționează 4 salariați de la Sistemul de Gospodărire a Apelor și 15 subofițeri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny”, care lucrează pe o distanță de circa 50 metri liniari, cu 2 Wolle și 4 autocamioane. În zona Burcioaia, râul Trotuș a distrus pe o suprafață destul de mare proprietăți ocupate de culturi agricole. Prefectura a cerut Comisiei Locale să evalueze estimativ pagubele produse în urma revărsării apelor pe proprietățile private, urmând ca ulterior să se deplaseze o comisie de specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a stabili cu exactitate gradul de distrugere a culturilor agricole.
Sâmbătă, în jurul orelor 13, pompierii de la Adjud au intervenit în localitatea Adjudu Vechi, pe marginea Siretului pentru a scoate din apă un autoturism. Åoferul autoturismului cu numere de Bacău a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un șanț plin cu apă de pe marginea râului. Vrâncenii nu au uitat clipele de coșmar din 2005 și au plecat să îi ajute pe sinistrații care au de suferit în urma inundațiilor din această vară. Un echipaj de șapte persoane din Jariștea a plecat cu motopompe să ajute la evacuarea apei din comuna Săucești, județul Bacău. Voluntarii din Jariștea i-au mai ajutat pe băcăuani și la inundațiile de acum doi ani. Primarul comunei vrâncene, Cătălin Toma, a afirmat că este vorba despre trei funcționari de la primărie și patru voluntari de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență. „Ne-am bucurat de gestul oamenilor, mai ales că inițial trebuiau să plece cinci persoane însă au mai venit doi voluntari care ne-au anunțat că vor să-i ajute pe sinistrați. Ne-am hotărât să facem și o colectă în zilele următoare, în special cu alimente pentru că de asta au nevoie oamenii acum”, a afirmat primarul Cătălin Toma. Voluntarii din Jariștea au plecat cu un microbuz al unui consilier local din comună. Primarul a afirmat că, inițial, voluntarii vor rămâne două zile însă, dacă este nevoie, vor rămâne și în zilele următoare.
Viitura de pe Siret a fost atenuată în salba de lacuri
Reprezentanții Agenției Naționale Apele Române avertizează că presiunea apei asupra digurilor se va menține o lungă perioadă de timp. Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții ANAP au arătat că viitura de pe Siret a fost atenuată prin salba de lacuri deținute de Hidroelectrica. „Debitul evacuat din acumularea Movileni nu a depășit 2.500 mc/s, în acumulările Răcăciuni și Berești fiind atenuate și tranzitate 98 mi-lioane metri cubi de apă. La un debit de 2.500 mc/s, nivelurile pe zona aval Movileni până la Åendreni s-au menținut sub cota de coronament a digurilor (apa nu a trecut peste diguri)”, se arată într-un comunicat al ANAP.