Zeci de vrânceni cad anual în plasa traficanților de persoane. De cele mai multe ori, victimele sunt duse în țări precum Anglia, Germania sau Spania și sunt exploatate sexual sau prin muncă. În prezent, polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea încearcă să probeze activitatea infracțională a 19 persoane și au identificat 32 de victime ale traficului de persoane.
Traficul de persoane a devenit o afacere globală care generează profituri imense pentru traficanți. Noi rute pentru trafic sunt stabilite în mod regulat, iar piața documentelor false de călătorie, a transportului clandestin și a trecerii graniței în mod fraudulos sunt tot mai bine organizate. Traficul de persoane este un fenomen care, în timp, a căpătat o dimensiune din ce în ce mai mare, atât prin aria de cuprindere, cât și prin intensitatea activității. Dacă ne raportăm la anii â90, când a apărut acest fenomen la noi, dar și în sud-estul Europei, observăm că s-a dezvoltat rapid și puternic. România este atât o țară de origine cât și de tranzit. Deși județul nostru este unul destul de mic, cazurile de trafic de persoane și de criminalitate organizată nu lipsesc. Polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea spun că în prezent desfășoară acti-vități pentru probarea activității infracționale a unui număr de 19 persoane, în șase dosare penale. Tot ei mai spun că până în acest moment au fost identificate 32 de victime ale traficului de persoane. Cele mai multe victime ale traficului de persoane au fost identificate în anul 2007. „În anul 2007 au fost constatate 14 infracțiuni. Dintre acestea, patru conform Legii 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate și 10 infracțiuni conform Legii 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, fiind cercetate 17 persoane. La momentul respectiv au fost înregistrate și declinate către structurile Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism șapte dosare penale în care au fost identificate 53 de victime ale traficului de persoane”, a declarat comisarul Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea. Oamenii legii spun că în general victimele sunt exploatate sexual sau prin muncă. Å¢ările în care ajung persoanele care cad victime ale traficului de persoane sunt Anglia, Spania, Germania și altele. Victimele sunt atât din Vrancea cât și din alte județe și au fost racolate de traficanți din județul nostru. De curând, polițiștii și procurorii vrânceni în colaborare cu cei din Anglia au făcut cercetări cu privire la un bărbat și o femeie din Vidra, soț și soție care au fost arestați în Anglia fiind suspectați că se ocupă cu traficul de persoane. În anul 2008, numărul infracțiunilor de această natură a fost mai mare iar numărul persoanelor cercetate și al victimelor a fost mai mic decât cu un an în urmă. Atunci, oamenii legii au constatat 15 infracțiuni, au fost cer-cetate 15 persoane și au fost identificate 49 de victime ale traficului de persoane.
Numărul victimelor a scăzut în 2009
Potrivit unei statistici făcute de polițiștii de la Crimă Organizată, în anul 2009, numărul persoanelor care au căzut victime ale traficanților a înregistrat o ușoară scădere. Dacă în 2008 au fost identificate 49 de victime, în 2009 numărul acestora a scăzut la 40. Oamenii legii spun că în urmă cu un an au fost constatate 14 infracțiuni privind prevenirea și combaterea criminalității organizate și privind prevenirea și combaterea traficului de persoane. Au fost cercetate 20 de persoane și au fost identificate 40 de victime. „În prezent, lucrătorii serviciului nostru desfășoară activități în vederea probării acti-vității infracționale a unui număr de 19 persoane în șase dosare penale, fiind identificate 32 de victime ale traficului de persoane”, a spus comisarul Costel Manea. În urmă cu 10 ani, Organizația Națiunilor Unite a făcut primul pas în introducerea unei legislații privind traficul de persoane. În România există toate tipurile de manifestări ale fenomenului. Cel mai vizibil și cunoscut este exploatarea sexuală, dar și exploatarea prin muncă, exploatarea minorilor, traficul de minori sau traficul de organe. Recrutorul poate să fie, în aparență, un om obișnuit, care poate spune, uite, eu am făcut bani, pot să te ajut și pe tine. De obicei victimele sunt alese mai ales din mediul rural iar recrutorul promite marea cu sarea. O problemă destul de mare este faptul că fetelor, bărbaților, minorilor chiar le este teamă să vorbească și în astfel de cazuri, oamenii legii nu pot face mai nimic. Traficanții folo-sesc mai multe metode de constrângere, de la bătăi la șantaj. Dacă e să luăm fenomenul în sine, din 2005, de când sunt date concrete, amploarea fenomenului ajunge la 2.551 de victime identificate pe an, însă odată cu aplicarea legislației și completarea ei, așa cum este ea în vigoare acum, tendința este în descreștere. La nivel național, în 2006 au fost înregistrate 2.285 victime, în 2007 sunt 1.780 victime, iar în 2008 au fost identificate 1.240 victime, pentru ca în 2009 să se ajungă la 780.