Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

Bac-ul a debutat cu o eliminare


Un candidat de la centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” a fost eliminat pentru că a încercat să copieze la proba scrisă la Limba și Literatura Română, din cadrul Bacalaureatului. Pentru gestul său necugetat, adolescentul a ratat șansa de a susține ultimele probe scrise și se va mai putea prezenta la examen tocmai în sesiunea din iunie – iulie a anului viitor. Acesta nu a fost însă singurul incident ce a tulburat buna desfășurare a probei de Limba și Literatura Română.
Un alt candidat nu a reușit să intre în sala de examen pentru că a suferit un accident și dacă starea sa de sănătate nu se va îmbunătăți, este foarte probabil să nu mai poată susține nici ultimele două probe. El se va prezenta la examen, totuși, în sesiunea din toamnă a examenului de Bacalau-reat. „La unul dintre liceele din Focșani un candidat a fost surprins că încerca să copieze și a fost eliminat din examen. La un alt liceu, un elev nu s-a putut prezenta deoarece a avut un accident și a fost internat în spital. Examenul de Bacalaureat a demarat în condiții normale. Astăzi  (ieri-n.r.) am reușit să vizităm toate centrele de examen împreună cu de-legatul Ministerului Educației. Din cele constatate la fața locului, în centrele de examen, comisiile au respectat prevederile metodologice și elevii au avut condiții optime pentru a se putea concentra pe subiect”, a subliniat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct, președinte al centrului județean de examinare. La proba de ieri, s-au prezentat 2.828 de candidați, iar 46 au absentat. Subiectele au ajuns la elevi fără incidente și examenul s-a desfășurat conform metodologiei, au mai spus reprezentanții învățământului vrâncean.
A fost extrasă varianta 8, iar subiectele au fost după modelul postat încă de la începutul anului școlar pe site-ul Ministerului Educației. Candidații au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare de câte 30 de puncte. La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat din creația dramatică a lui Vasile Alecsandri. Pornind de la fragmentul din comedia „Iorgu de la Sadagura”, au fost formulate nouă cerințe ce au vizat cunoștințele de limbă română și, în mod deosebit, pe cele de receptare a unui text dramatic. Subiectul al II-lea a urmărit modul în care candidații cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, despre omenie, pornind de la proverbul „Fapta bună laudă pe om”. La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini a avut în vedere prezentarea particularităților de construcție a unui personaj dintr-un basm cult studiat. Maria Lupu, profesor de Limba Română și inspector școlar general adjunct, a precizat că subiectele au fost accesibile și au avut un grad mediu de dificultate.
Altfel spus, toți candidații care au deschis măcar o dată o carte cu basme puteau să se descurce. „Structura subiectului este aceea recomandată de minister și exersată de noi la clasă. Pentru o primă ana-liză, subiectele au fost corecte. Subiectele sunt generoase și absolvenții noștri au putut să dezvolte subiectul în limite acceptabile, dificultatea acestor subiecte este una medie”, a adăugat Maria Lupu.

Au intrat timorați și au ieșit veseli

Nu doar oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean spun că subiectele au fost simple. Candidații au declarat că au avut mari emoții înainte de începerea examenului, însă imediat cum au văzut subiectele s-au liniștit. „Subiectele au fost accesibile, în prima parte am avut un text drama-tic, iar cerințele au fost cât de cât ușoare. În a doua parte, a trebuit să facem un text argumentativ despre omenie, ceea ce este un subiect accesibil, iar la a treia parte am avut basmul. La acest subiect nu mă așteptam. A fost simplu, deoarece și în clasa a VIII-a ne-a picat tot basmul și ne-am adus aminte de atunci cele mai importante caracteristici. Aștept să iau peste nota 8. Am emoții la istorie, în rest, la psihologie nu îmi este frică”, a precizat Bianca Grecu, absolventă a Colegiului Național „Unirea”.
De altfel, candidații spun că cel mai tare se temeau că le-ar putea pica poezia, pe care nu au pus accent în cei patru ani de liceu. „Subiectele au fost accesibile, am avut de caracterizat un personaj dintr-un basm cult. Nu mă așteptam la acest subiect, dar mi-a fost foarte frică să nu îmi pice poezia, deoarece nu prea ne-am bazat pe ea. Basmul a fost subiect simplu, cred că pentru majoritatea. Sper să iau peste 8,50”, a spus Iuliana Necula, absolventă a Liceului Pedagogic „Spiru Haret”.

Gânduri de student

În vreme ce unii candidați trăiesc în aceste zile mari emoții, Ioana Alexandru, absolventă a Colegiului Național „Unirea”, este preocupată mai degrabă de admiterea la facultate.
Asta pentru că ea este singura elevă din Vrancea ce a obținut pre-miul I la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Română, iar prezența ei la examenul de ieri nu a mai fost necesară, ea promovând cu nota 10. „Trebuie să spun că față de colegii mei care sunt stresați, eu mai am puțin timp pentru pregătirea probelor următoare. Pot spune că am început să mă pregătesc pentru acest premiu încă din clasa a III-a, când am început să-mi  formez unele competențe. Am muncit destul de mult ca să merit acest lucru. Mă bucur că am obținut locul I la Olimpiada Internațională de limba română, este o încununare a eforturilor și mă retrag în glorie”, a mărturisit Ioana Alexandru.
Chiar dacă adolescenta povestește cu multă modestie despre performanța ei, reprezentanții Inspectoratului Åžcolar se arată entuziasmați de sârguința acesteia. „Vorbind despre educație între realitate și idealitate, mai putem așeza un fapt ilustrativ pentru dorința noastră de a obține performanța. În județul Vrancea, eleva Ioana Alexandru, pe baza rezultatelor obținute la olimpiada de limba română, etapa internațională, și-a echivalat prima probă a examenului de bacalaureat, înre-gistrând un zece. Suntem mândri că ea a fost formată în școli de prestigiu din județul nostru: Åžcoala «Ştefan cel Mare» din Focșani și Colegiul Național «Unirea»”, a adăugat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct.
Examenul de Bacalaureat continuă în data de 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării urmând să aibă loc în data de 2 iulie.
Două zile mai târziu, pe 4 iulie, vor fi afișate rezultatele, contestațiile pot fi depuse în cursul aceleiași zile, începând cu ora 16.00 și până la ora 20.00. Pe 8 iulie candidații vor afla rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.
Cei care nu au promovat în cadrul primei sesiuni pot participa la cea de-a doua, ce va debuta în perioada 5 – 9 iulie cu înscrierea candidaților. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?