Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

Bac-ul debutează în forţă


Absolvenții de clasa a XII-a vor susține, astăzi, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, la Limba și Literatura Română. Candidații sunt așteptați să se prezinte în sala de examen între orele 7.30 – 8.30, la ora 9.00 debutând examenul. Asupra lor trebuie să aibă doar actul de identitate, fiind interzise cu desăvârșire materialele de informare sau sistemele de comunicare. Orice abatere de la această regulă va fi sancționată cu eliminarea din examen, fără posibilitatea recunoașterii rezultatelor în sesiunea de anul viitor. „Se interzice cu desăvârșire colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la candidați. Conducerile unităților de învățământ vor lua toate măsurile pentru informarea cadrelor didactice și elevilor referitoare la prevederile menționate. Pe fiecare ușă să se afișeze numărul verde unde se pot semnala cazurile de abuz”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Maria Lupu, președintele comisiei de Bacalaureat la nivelul județului Vrancea. Niciun candidat nu va putea părăsi sala de examen din momentul primirii subiectelor. Absolvenții de liceu vor avea la dispoziție trei ore pentru a găsi rezolvarea subiectelor propuse. Tezele absolvenților vor fi predate profesorilor din cele două centre de evaluare sub atenta supraveghere a președintelui comisiei de examinare, vicepreședintelui sau secretarului fiecărui centru de examinare în parte, după caz. Spre deosebire de anii precedenți, singurii care vor suporta cheltuielile cu cazarea și masa profesorilor universitari veniți din Iași, Galați sau București pentru evaluare sau supraveghere vor fi directorii liceelor gazdă. Va fi declarat promovat candidatul care a obținut la fiecare probă susținută minim nota 5, media finală de promovare fiind 6. Toți acei candidați care nu au susținut probele orale de competențe vor putea participa la probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, însă vor putea promova abia după susținerea probelor de competențe în sesiunea de anul viitor. Pentru a stabili ultimele detalii cu privire la acest important concurs, dar și pentru a decide ce profesori vor face parte din conducerea centrelor de examinare sau evaluare, oficialii din Inspectoratul Åžcolar Județean și-au dat întâlnire ieri la sediul instituției cu directorii de licee.

Examen supravegheat de profesori universitari

Cei peste 3.000 de candidați vrânceni vor fi supravegheați în cadrul sesiunii din iunie – iulie de Adrian Brăiescu, reprezentant al Ministerului Educației, și profesori universitari veniți de la centrele universitare din București, Galați sau Iași. Cristian Croitoru va fi președintele Centrului de Examinare de la Colegiul Național „Al.  I. Cuza”. Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” îl va avea drept președinte pe profesorul universitar Marcel Agop, în vreme ce centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” îl va avea președinte pe profesorul Daniel Marici. Ion Damian va fi președintele centrului de examinare de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”. Toți acești profesori amintiți sunt cadre didactice la Universitatea „Gh. Asachi” din Iași. La Colegiul Național „Unirea” președintele centrului de examinare va fi Grigore Mihăescu, profesor la Universitatea din București. La Grupul Åžcolar de Transporturi Auto, președinte al Centrului de examinare va fi Silviu Mărcuță, profesor al Universității Galați. La Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” președinte al centrului de examinare a fost desemnat inspectorul școlar general Stan Rogoz, iar la centrul de examinare de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud președinte va fi profesoara Marilena Zvâc. În cele două centre zonale de evaluare vor fi prezenți profesorii universitari Åžtefan Dumbravă, la Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu”, și Mircea Ciprian Nemeș, la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. Ambii profesori sunt
de la Universitatea „Gh. Asachi” din Iași. În data de 30 iunie este programată  proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării fiind organizată în data de 2 iulie. Două zile mai târziu, pe 4 iulie, vor fi afișate rezultatele, contestațiile pot fi depuse în cursul aceleiași zile, începând cu ora 16.00 și până la ora 20.00. Pe 8 iulie candidații vor afla rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat. Cei care nu au promovat în cadrul primei sesi-uni pot participa la cea de-a doua, ce va debuta în perioada 5 – 9 iulie cu înscrierea candidaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?