Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, după ședința Biroului Permanent Național al partidului, că va solicita retragerea Strategiei Naționale de Apărare. Potrivit Mediafax, Ponta a criticat în primul rând pasajele din Strategia Națională de Apărare care se referă la eventualele vulnerabilități din partea mass-media. El a afirmat că pasajele respective „reflectă o gândire de stat totalitar, fără legătură cu criteriile democratice”.
Președintele PSD a mai spus că, potrivit Agerpres, credința președintelui Traian Băsescu și a PDL este că trebuie închise toate vocile care încă mai îndrăznesc să mai conteste puterea actuală sau să o critice.
„Trebuie închise toate partidele care încă mai au curaj să fie în opoziție, trebuie închise toate mijloacele mass-media care nu laudă Guvernul și președintele, trebuie distrus financiar acest sistem al mass-media independente. Este foarte clar aici că vor urma pași și mai hotărâți exact spre ceea ce face un stat autoritar și autoritar, spre distrugerea celor care mai au opinie, indiferent că e vorba de sindicate, de partide de opoziție sau de mass-media”, a spus Ponta, conform Agerpres.
Liderul PSD a precizat că, potrivit documentului dat publicității miercuri, unul dintre dușmanii acestei puteri, alături de opoziție, alături de sindicate, este presa „care nu vrea să înțeleagă că trebuie doar lăudată puterea în frunte cu președintele Traian Băsescu și Guvernul domniei sale”.
„Uitați-vă că există un atac evident prin sistemul fiscal de transformare și impozitare a drepturilor de autor, un atac care-i va privi în mod direct pe jurnaliști, uitați-vă vă rog că tot ceea ce anunță doamna Elena Udrea se întâmplă – privind un trust de presă care are probleme cu fiscul – uitați-vă vă rog astăzi, simbolul corupției din România nu-l reprezintă nici Adriean Videanu, nici Berceanu, nici altcineva din Guvern ci-l reprezintă un jurnalist, că-l cheamă Dan Diaconescu sau altfel e mai important”, a adăugat liderul social-demo-crat.
Potrivit acestuia, este abe-rant să spui – „corupția din România este la jurnaliști”.
„Toate aceste evenimente îi vor face să creadă și pe cei mai naivi sau cei care nu vroiau să creadă că avem de-a face cu o putere autoritară, care va lupta cu orice mijloace neconstituționale, nedemocratice atât împotriva opoziției, cât și împotriva presei și a sindicatelor și că ne îndreptăm ușor, ușor către o țară care nu mai are nicio legătură cu democrația europeană, ci, eventual, poate cu ceva modele latino-americane care probabil domnului Băsescu îi plac foarte tare”, a afirmat Ponta.
Mass-media, incriminată de CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării (CSAT) a transmis, ieri, Parlamentului spre aprobare Strategia Națională de Apărare a Å¢ării. CSAT a enumerat și o serie de vulnerabilități ale României. Printre acestea se numără „diminuarea capa-cității de aplicare a legii de către unele instituții ale statului, precum și capacitatea administrativă redusă la nivel central și local”.
De asemenea, „politizarea excesivă a unor instituții, atât la nivel local, cât și național” reprezintă o altă vulnerabilitate a țării, potrivit CSAT.
Alte vulnerabilități identificate se referă la evaziunea fiscală, contrabanda, practicile specifice economiei subterane, precum și crima organizată care încearcă să-și exercite influența asupra mass-media, instituțiilor sta-tului și decidenți politici.
În privința vulnerabilităților care au legătură cu mass-media, CSAT menționează „fenomenul campaniilor de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspândirea de informatii false despre activitatea acestora”.
CSAT identifică și „presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obținerii de avantaje de natură economică sau în relația cu instituții ale statului”.