Două sate sunt izolate, mai multe drumuri comunale au fost distruse și porțiuni de drumuri naționale au fost afectate de ploile abundente care au căzut în ultimele zile în județul Vrancea. Satele Fetig și Hotaru din comuna Andreiașu, unde locuiesc peste 150 de persoane, au rămas izolate după ce apele învolburate au distrus drumurile de acces către cele două localități. Viiturile au distrus mai multe drumuri comunale din localitățile Vintileasca, Fitionești și Reghiu. De asemenea, au fost afectate de ploile abundente DN 2 M, Focșani-Andreiașu-Butucoasa, DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele.
Ploile torențiale care au căzut luni noapte și marți după amiază au creat pagube importante mai ales în zona de munte a județului. Două sate din comuna Andreiașu au rămas complet izolate iar mai multe poduri au fost rupte de șuvoaiele de apă. Satele Fetig și Hotaru, în care trăiesc aproximativ 150 de oameni, sunt izolate de marți după amiază. În cele două sate afectate se poate ajunge doar pe jos, pe cărări.
Primarul comunei Ionel Budeanu spune că pagubele au fost produse după ce o ploaie puternică s-a abătut asupra comunei pentru doar jumătate de oră. Precipitațiile abundente au distrus și blocat în mai multe locuri drumul comunal 114 Andreiașu de Jos- Titila – Hotaru. De asemenea, drumul comunal 115 Răchitașu- Fetig este blocat complet pe o distanță de circa 200 metri din cauza aluviunilor depuse. Au fost distruse de ape două anexe construite fără autorizație pe albia râului Milcov, iar mai multe curți și șase hectare de teren arabil au fost inundate. Deoarece nu dispun de fonduri suficiente, autoritățile locale nu știu când vor remedia situația.
„Satele sunt momentan izolate, se poate ajunge doar pe jos. Sperăm să nu aibă cineva nevoie de ambulanță pentru că nu știu ce vom face. Vom căuta un excavator pentru a curăța zonele afectate dar nu am nici măcar bani de motorină și nimeni nu mai lucrează pe datorie pentru că se știe că suntem rău platnici. Aveam bani de la Consiliul Județean pentru proiecte dar momentan nu putem intra în posesia lor din cauza procesului pe care Prefectura l-a intentat Consiliului Județean. Astăzi (ieri-n.r) nu cred că vom putea repara stricăciunile”, a precizat Ionel Budeanu, primarul comunei Andreiașu.
Potop și la Vintileasca
Mai multe sectoare de drumuri comunale din comuna Vintileasca au fost afectate de ploile torențiale care au adus mâl, crengi și pietriș de pe versanți și de pe dealuri. Pe drumul comunal Bahnele-Poiana Stoichii se circulă doar cu tractorul deoarece viiturile au creat ravene și au adus mult mâl pe carosabil. De asemenea, drumul comunal Bahnele – După Măgură este afectat de alunecări de teren, reactivate ca urmare a ploilor puternice din ultimele zile. Primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu, a declarat că au fost distruse mai multe poduri și podețe, iar șanțurile au fost înfundate.
„A plouat luni noapte și marți, iar apa a făcut prăpăd. Avem probleme pe toate drumurile din comună, care au fost spălate de balastru, iar șanțurile au fost umplute de mâl. Se circulă foarte greu pe toate drumurile și nu știu cu ce fonduri le vom mai repara. În aceste sate locuiesc aproximativ 1.700 de oameni care nu se mai pot deplasa. Am încercat cu oamenii să curățăm ce putem și să desfundăm șanțurile”, a afirmat primarul Marian Georgescu.
Edilul a acuzat lipsa de reacție a Guvernului pedelist care nu a acordat nici până acum fondurile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de precipitațiile abundente care au căzut în acest an.
„Noi nu mai avem bani pentru a face nimic și cel mai tare mă deranjează faptul că mereu vin tot felul de specialiști de la Prefectură și din alte părți pentru eva-luare, întocmesc procese verbale, fac poze și cam atât. Este a cincea oară în acest an când suntem afectați de ploile puternice dar nu am primit niciun ban pentru înlăturarea efectelor produse de precipitații”, a declarat Marian Georgescu, primarul din Vintileasca.
Fitioneștiul fără drumuri comunale
În noaptea de luni spre marți, ploile au făcut ravagii și la Fitionești. Toate drumurile comunale din localitate au fost grav afectate de ploi. Apa a dus la crearea de viituri pe dealurile din zonă care au distrus drumurile comunale pe porțiuni întregi și au colmatat șanțurile cu aluviuni și resturi vegetale. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că pagubele produse de ploile puternice din noaptea de luni spre marți depășesc suma de 500 de mii de lei.
Åi aici ca și în celelalte comune, primăria nu are bani pentru a reface aceste drumuri și nici măcar pentru a plăti motorina consumată cu buldo-excavatorul comunei pentru decolmatarea șanțurilor. „Marea noastră problemă este că nu mai avem niciun leu în contul Primăriei și în acest context nu vom putea repara aceste drumuri. Pentru a face cât de cât circulabile drumurile afectate, am luat motorină pe datorie pentru buldo-excavatorul comunei, folosit pentru decolmatarea șanțurilor și înlăturarea aluviunilor de pe carosabil. Când vom termina motorina vom sista și lucrările deoarece nimeni nu vrea să ne mai dea carburant pe datorie”, a precizat primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.
Drumuri naționale afectate de ploile puternice
Râul Milcov și afluenții acestuia au crescut în debit, iar șuvoaiele de apă au afectat DN 2 M, Focșani-Andreiașu-Butucoasa, la kilometrul 33+500, 36+800, 37 și 43+500. Pe aceste sectoare de drum au fost distruse gabioanele de protecție, iar la kilometrul 43+500 a fost distrus și un pod din tuburi de beton. Distrugerile au fost provocate de ploile puternice care au creat viituri pe versanți, viituri ce au angrenat copaci, crengi, mâl, pietriș și nisip care au distrus gabioane, ziduri de protecție.
Au mai fost afectate de viituri mai multe sectoare din drumurile naționale DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele. Pe DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia a fost afectat drumul pe o porțiune de câteva sute de metri pe raza localității Chiojdeni-Luncile. Pentru ca acest sector de drum să rămână circulabil, Primăria Jitia îl balastează periodic. Primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteș, a declarat că, pentru a menține practicabil acest sector de drum, începând din luna februarie, zilnic se toarnă cantități importante de balastru. Pe același drum național mai sunt două tronsoane afectate de alunecările de teren iar circulația se realizează cu mare greutate. Este vorba de un sector de drum de aproximativ 100 de metri în satul Tulburea și o porțiune mai mică, la intrarea în loca-litatea Jitia.
Probleme sunt și pe DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele, mai exact în loca-litatea Bahnele, unde șuvoaiele formate pe dealuri au spălat balastrul de pe drum dînd naștere la ravene adânci, ceea ce face ca circulația să se desfășoare cu mare dificultate.