Guvernul Boc bagă mâna și în buzunarele angajaților din mediul privat după ce a tăiat cu 25% salariile bugetarilor și cu 15% pensiile, indemnizațiile de șomaj, ajutoarele sociale. De la 1 iulie vor fi impozitate cu 16% tichetele de masă, de creșă, de vacanță. Va fi introdusă o taxă suplimentară pentru persoanele care dețin mai mult de o locuință. De asemenea, persoanele care au venituri din activități independente vor plăti contribuții de asigurări sociale individuale, similare celor achitate de orice angajat.
În loc să asigure facilități fiscale pentru întreprinderile mici și mijlocii, motorul unei economii de piață, guvernanții s-au gândit să pună și mai multe biruri pentru a colecta mai mulți bani pentru camarila politică. Ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal prevede impozitarea, de la 1 iulie, a tichetelor de masă, de vacanță, tichetelor-cadou și cele de creșă, prin includerea contravalorii acestora în veniturile salariale. De asemenea, ar urma să fie impozitate plățile compensatorii acordate conform legii.
O altă măsură a guvernanților prevede plata contribuțiilor sociale individuale pentru persoanele care obțin venituri din activități independente. Ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a arătat, ieri, că persoanele care au venituri din activități independente vor plăti contribuții de asigurări sociale indivi-duale, similare celor achitate de orice angajat, dar numai pentru sumele care echivalează cu cinci salarii medii pe an.
„La veniturile din drepturi de autor am introdus obligații de plată ale contribuțiilor individuale, care se aplică la o sumă limitată la cinci salarii medii pe an, așa cum sunt stabilite în proiectul bugetului de stat”, a declarat ministrul Sebastian Vlădescu.
Potrivit oficialului MFP, citat de Mediafax, beneficiarii de venituri independente vor achita contribuțiile de asigurări sociale de stat care revin angajaților, respectiv 10,5%, contribuțiile de asigurări de sănătate – 5,5% și contribuțiile de asigurări de șomaj – 0,5%. Sebastian Vlădescu a exemplificat că pentru suma maximă la care se aplică CAS, de 10.000 de lei, taxele suplimentare plătite de beneficiar se vor ridica la 1.500 – 1.600 de lei.
O altă modificare este la cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală care va fi redusă la 20% din venitul brut, față de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, față de 50% în prezent. Totodată, cota de impozitare pentru câștigurile din jocurile de noroc urmează să fie unificată la 25% de la 1 iulie.
O altă taxă anunțată de guvern se referă la persoanele care dețin mai mult de o locuință. Chipurile, va fi o taxă de solidaritate pe clădiri. Potrivit unui comunicat de presă, va fi aplicată o taxă de 50% din impo-zitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu. Pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu se aplică 100% din impozitul datorat în anul 2010 și se ajunge la 200% din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.