Ingrediente:
5 cartofi albi potriviți
2 cepe
4 ouă
2-3 linguri iaurt
zeama de la o jumătate de lămâie
2 linguri muștar
30 ml ulei (de măsline)
câteva măsline negre și verzi
1 peperoni roșu (în oțet)
1 sfert de gogoșar acru
1 fir de pătrunjel
sare, piper
Mod de preparare:
Pentru această salată prepar maioneză dietetică cu cartofi, iar ceapa o frec cu sare, o spăl, apoi o storc. Spălați cartofii și puneți-i la fiert în coajă în apă rece cât să-i acopere bine pentru 20-25 minute, depinde cât sunt de mari. Într-un ibric puneți la fiert, la foc mic, 3 ouă și lăsați-le 8 minute de când începe să fiarbă, apoi stingeți focul și lăsați-le să stea în apa în care au fiert. Între timp curățați cepele, tăiați-le în două, apoi tăiați-le în feliuțe foarte subțiri, presăra- ți-le cu sare, amestecați și frecați puțin cu mâna, spălați-le cu apă rece și stoarceți-le bine de zeamă. Tocați gogoșarul cubulețe sau fâșiuțe foarte subțiri și tăiați peperoni felii. Dacă folosiți măsline cu sâmburi, scoateți-i și tăiați măslinele în patru. Păstrați câteva măsline negre pentru decor. După ce au fiert cartofii, curățați coaja și zdrobiți cu furculița un cartof pentru maioneză. Puneți într-o cană de blender cartoful zdrobit, zeama de lămâie, muștarul, sare după gust, gălbenușul și uleiul. Mixați 10-15 secunde până se leagă bine maioneza, adăugați iaurtul (smântână slabă) și mai mixați 3-4 secunde și maioneza este gata. Tăiați cartofii în două, apoi în felii de 3-4 mm grosime și puneți-i în castronul cu ceapă. Curățați și feliați ouăle (păstrați câteva felii pentru decor), restul puneți-le în castron. Adăugați peperoni, gogoșarul, bucățile de măsline, maioneza și amestecați foarte ușor.
Garnisiți cu măsline, verdeață, felii de ou și puneți pe farfurii.
Poftă bună!