Oficialii din Ministerul Agriculturii au încheiat de curând un parteneriat cu Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului, în scopul de a le arăta elevilor în mod concret cum se lucrează terenurile agricole și cu cât de multă trudă fermierii obțin recolte. Începând din anul școlar viitor, elevii din clasele primare și gimnaziale vor ajunge să trăiască acele vremuri comuniste, demult apuse, când trebuiau să facă practică în agricultură. Elevii, dotați cu tot ce este necesar muncii în agricultură, vor merge la fermele din județ pentru a culege fructe și legume. Oficialii din Ministerul Agriculturii spun că este important ca elevii, mai ales cei de la oraș să cunoască de la vârste fragede cum se culeg fructele și ce muncă trebuie depusă pentru a avea produse naturale la masă.
Ceea ce elevii de clasele V- XII făceau în urmă cu mai bine de 20 de ani, când erau trimiși forțat să culeagă porumb sau struguri, vor face și elevii din clasele I-VIII începând cu această toamnă. De acele vremuri demult apuse își mai amintesc doar părinții elevilor. Aceștia susțin că această inițiativă este una dintre cele mai aberante pe care guvernanții o puteau avea în secolul XXI. Mămicile susțin că nu era nevoie ca ai lor copii să transpire pe ogoarele altora pentru a învăța ce înseamnă să mănânci un fruct proaspăt și asta pentru că practica în agricultură nu le va folosi mai deloc în viitor. Este bine știut că în România, agricultura este o ramură falimentară a economiei iar o ca-rieră în domeniu înseamnă mai mult o pierdere inutilă de bani și timp, în condițiile în care țăranii au ajuns să nu mai primească un leu ajutor de la Guvernul Boc. „Nu cred că mai este cazul să revenim la vremurile pe care cu toții încercăm să le uităm. Înainte de â89 erau alte vremuri, acum nu cred că mai folosește cuiva să știe cum se culeg fructele sau legumele. Este o aberație a guvernanților care în loc să se gândească la măsuri serioase pentru România nu fac altceva decât să ne apropie și mai mult de regimul comunist. Personal nu sunt de acord ca al meu copil să meargă în livezi sau pe câmpuri să muncească. Sperăm că această propunere nu va fi definitivă”, a subliniat Maria Antal, mama unei eleve de clasa a VI-a din Focșani.
Practica în agricultură, foarte epuizantă pentru copii
Oamenii care înainte de 1989 au făcut practică în agricultură își amintesc că nu aveau deloc o sarcină ușoară chiar dacă erau fii de țărani și erau obișnuiți cu muncile câmpului. Părinții cred că micuții vor fi până la urmă epuizați de aceste ore de practică iar utilitatea lor va fi zero. Părinții spun că nimic nu este mai neplăcut decât să lucrezi știind că în spatele tău este o persoană care îți analizează fiecare mișcare.
Așa se întâmpla înainte de căderea regimului comunist și, cel mai probabil, așa se va întâmpla și acum doar că într-o altă formă, ușor cosmetizată. „Am crescut la țară, știu ce înseamnă munca în agricultură. Am făcut practică pe vremea comuniștilor și chiar dacă părinții mei m-au învățat să dau cu sapa, munca în agricultură consider că este epuizantă pentru copii. Ce au propus guvernanții este o mare prostie. Nu pot fi de acord cu așa ceva! Muncesc pământul și acum și știu ce înseamnă să stai și numai o oră în picioare și să lucrezi. Asta nu este activitate pentru copii”, a spus Elena Zimca, mama unui copil de clasa a IV-a din comuna Homocea.
Copiii nu vor să fie puși la muncă de dragul practicii
Chiar dacă nu au luat niciodată în mână măcar o sapă copiii spun că se gândesc deja cu groază la acele ore de practică în agricultură propuse de guvernanți. Elevii spun că nu li se pare firesc să fie puși la muncă doar de dragul de a se învăța cu greul și că ar fi o măsură dictatorială să fie aduși pe câmp sau în livadă fără voia lor. „Eu nu vreau să învăț să culeg mere sau legume. Nu mi se pare normal ce s-a decis. Munca în agricultură este făcută pentru oamenii mari nu pentru noi, copiii, care nu avem forța necesară să ridicăm o plasă”, spune Ionuț Agherghinei, elev în clasa a VII-a din Adjud. Unii copii nici nu vor să conceapă că vor fi puși la muncă pentru că, spun ei, acum e vârsta la care trebuie să se joace nu să învețe cum se culeg fructele și legumele.
Deși nu au încă maturitatea necesară pentru a avansa opinii pertinente, copiii spun cu inocență că munca în agricultură este, până la urmă, o pierdere de timp pe care nu sunt dispuși să și-o asume. „Nu înțeleg de ce ar trebui să facem practică pentru a învăța cum e cu agricultura când fructele și legumele se găsesc din belșug pe piață. Nu cred că îmi va folosi această practică. Viața la țară nu cred că are viitor. Nu vreau să fac carieră în agricultură, cred că în acele ore de practică am putea învăța lucruri mult mai utile. Merg pe la bunici și văd cum se muncește, nu e nevoie să practic și eu ceea ce au făcut ei toată viața”, a spus Cătălina Nae, elevă în clasa a VIII-a din Focșani.
Bostan spune Nu practicii în agricultură
Deși nu au primit niciun document oficial de la București, reprezentanții Inspectoratului Åcolar Județean spun că sunt total împotriva acestui proiect.
Ei spun că elevii din Vrancea nu au nevoie de ore de practică în agricultură pentru că cei mici care locuiesc la țară știu ce înseamnă munca câmpului iar pentru cei care locuiesc la oraș nu este necesară această întoarcere în timp cu mai bine de 20 de ani. Totuși, dacă proiectul va fi pus în aplicare odată cu începerea noului an școlar, șefii din învățământul școlar speră ca orele de practică să nu fie obligatorii pentru că așa ceva ar fi inacceptabil. „Nu este benefic, din punctul meu de vedere, un asemenea protocol dar dacă se încheie nu ar trebui să fie obligatoriu. La nivelul județului Vrancea nu suntem interesați de asemenea proiect. Mulți elevi din Focșani și Adjud au rude în mediul rural sau locuiesc la țară și cunosc munca. Încă nu am primit nimic la Inspectoratul Åcolar dar consider că pentru Vrancea nu este necesară practica în agricultură”, a declarat Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åcolar Județean.