Controale politice la primăriile PSD şi PNL

0
272


Instituțiile publice conduse de pedeliști au început verificările și sancțiunile la primăriile conduse de edili PSD și PNL. Inspectorii ITM au verificat zece primării în primele cinci luni din 2010, chipurile pentru a vedea neregulile la acordarea ajutoarelor sociale, ajutoarelor de încălzire. În plină criză a locurilor de muncă, pedeliștii propun suspendarea acordării ajutorului social pentru venitul minim garantat în perioada iunie-octombrie.

Doar primăriile conduse de edili PSD și PNL au fost verificate de inspectorii ITM în primele luni din acest an. Inspectorii au urmărit „verificarea condițiilor de stabilire și acordare a venitului minim garantat” dar și condițiile de acordare și cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinței la zece primării din județ. Au fost verificate Paltin, Măicănești, Chiojdeni, Odobești, Adjud, Năruja, Pufești, Vizantea, Slobozia Bradului și Păulești. Deși nu au găsit cazuri cu persoane care să aibă venituri nedeclarate sau care să fi încasat necuvenit venitul minim garantat, inspectorii au constatat nereguli în actele depuse la dosare.
Astfel, nu toate anchetele sociale sunt semnate de persoana desemnată de întocmirea acesteia, de titular și nu sunt datate și înregistrate. Nu toate anchetele se realizează din 6 în 6 luni sau sunt situații în care anchetele nu conțin informații relevante despre situația socio-economică și medicală a familiei.
Una dintre primăriile verificate este Chiojdeni, adică localitatea cu cel mai mare șomaj din Vrancea. Aproape o treime din locuitorii acestei comune sunt șomeri și singura lor șansă de supraviețuire sunt ajutoarele oferite de stat. Cele peste o mie de dosare pentru venitul minim garantat și ajutoarele de încălzire sunt realizate de doar un asistent social.
Această realitate nu îi interesează pe pedeliști care propun suspendarea acordării ajutorului social pentru venitul minim garantat în perioada iunie-octombrie din acest an. În ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social, directorul adjunct de la ITM, Eliza Botezatu și prefectul Ion Oprea au susținut că persoanele apte de muncă nu ar trebui să mai primească această formă de sprijin, venitul minim garantat. „Sunt persoane apte de muncă. Pot lucra așa cum facem cu toții”, și-a justificat propunerea directorul de la ITM.
Propunerea i-a lăsat perplecși pe primari, cei care știu realitatea din localitățile vrâncene. Edilii au arătat că, în această perioadă dificilă, nu sunt locuri de muncă. „Åži unde să muncească? Oamenii care au terenuri le muncesc singuri, nu au nevoie de ajutorul lor. Ocazional se mai duc la șes, la prășit dar nu câștigă mare lucru”, a afirmat primarul din Chiojdeni, Åžerban Pîrlogea.
La rândul său, edilul din Măicănești, Costel Necula, a arătat că tocmai pentru că nu au unde să muncească acești oameni beneficiază de venitul minim garantat. „Înainte se mai duceau să muncească în construcții, la fabricile de confecții. Însă acum nu mai au unde să meargă, s-au închis toate fabricile”, a precizat primarul din Măicănești.
De altfel, chiar raportul prezentat de ITM arată că a scăzut oferta de locuri de muncă, atât în sectorul de stat cât și în cel privat, „AJOFM neavând suficiente oferte de muncă pentru toți beneficiarii de ajutor social apți de muncă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here