Sângele a devenit o marfă, pe care oamenii o dau la schimb pentru mâncare. Urmare a crizei economice, tot mai mulți vrânceni donează sânge pentru a avea ce pune pe masă. În schimbul sângelui, ei primesc bonuri în valoare de aproape 60 de lei și beneficiază și de un set de analize gratuite, pentru care, la diferite laboratoare, ar trebui să scoată din buzunarul și așa din ce în ce mai gol, aproximativ 200 de lei. „Ce să facem? Viața e grea și va fi din ce în ce mai grea. Ne asigurăm masa pentru câteva zile, dacă suntem chibzuiți”, a spus o femeie din Păunești. Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS), Mioara Hanță, multe persoane donează sânge doar pentru a li se face analizele. „Cele mai multe persoane vin pentru analize. Nu-și permit să le facă în altă parte pentru că sunt scumpe și vin aici. Noi trebuie să testăm sângele pentru HIV, hepatită de tip B și C, transaminază, hemoglobină și glicemie”, susține Mioara Hanță. „Eu vin des să donez, o fac pentru analize. Dacă e ceva în neregulă cu mine, aflu din analizele astea și decât să dau două milioane în altă parte, mai bine vin aici. Mai iau și niște bonuri, e bine”, se confesează un donator. Un altul spune că donează condus de sentimente nobile, alimentate, totuși, de be-neficiile financiare deloc de neglijat. „M-am gândit că fac un bine dacă donez, iar dacă nu mi se întâmplă nimic, de ce nu aș dona? Dacă mai fac și niște analize gratuite, cu atât mai bine”, susține Constantin Paraschiv.
Cu toate acestea, numărul donatorilor a scăzut față de anul trecut, în unele luni, chiar și cu 100 de persoane. Frica de a contracta diferite boli este unul dintre motivele pentru care pragul Centrului de Transfuzie Sanguină nu este trecut de suficienți donatori. Cei care se tem că s-ar putea infecta cu diferite boli în timpul donării, trebuie să știe că acest risc nu există. „Nu există nici cel mai mic risc pentru donatori. Acele folosite sunt sterile și de unică folosință, așa că nu există riscul transmiterii de boli. Dacă donatorii respectă și condițiile prevăzute înainte de donare, adică să fie hidratați și să nu fie obosiți, nu există nici măcar riscul de leșin”, dă asigurări Mioara Hanță. Ea spune că donarea este benefică organismului, așa încât, pe lângă avantajul financiar care-i atrage pe mulți, nu este de neglijat nici aspectul medical. „Pentru că la donare se rămâne fără o cantitate de sânge, măduva osoasă este nevoită să producă celule noi și acest lucru este ca o întinerire a organismului. În plus, cei care donează au și sentimentul că au făcut un bine cuiva”, este de părere Mioara Hanță.
Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-62 ani, o greutate minimă de 50 de kg și să nu prezinte afecțiuni, precum boli de piele sau sechele pulmonare. De menționat este că intervalul de timp dintre două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.