Scandal din cauza apei în satul Lăstuni, comuna Dumitrești. Mai mulți săteni s-au revoltat deoarece primarul Sandu Crintea vrea să extindă o alimentare cu apă, făcută în anul 2001. Oamenii spun că acest lucru ar însemna ca ei să nu mai aibă apă. În schimb, edilul susține că dacă s-ar fi realizat lucrarea, ar fi înlocuit vechile țevi.
Mai mulți săteni din Lăstuni, comuna Dumitrești, s-au revoltat în momentul în care au auzit că primarul Sandu Crintea vrea să extindă o alimentare cu apă, realizată în 2001. Potrivit acestora, fântâna de unde vine apa a fost săpată de ei în urmă cu nouă ani. Ei cred că dacă se extinde alimentarea, vor rămâne fără apă. „În perioada 2000-2001 au fost făcute mai multe fântâni de acest gen. Noi am adunat piatra de pe gârlă, am plătit meșteri din banii noștri, iar primăria ne-a pus la dispoziție țeava de aducțiune a apei. Au fost făcute cișmele stradale de unde să poată lua apă lumea. Acum, câțiva profitori de moment vor să aibă apă pe spatele nostru. Nu suntem de acord cu acest lucru nici în ruptul capului. Nu este normal ca noi să muncim și să plătim și alții să beneficieze gratis. Dacă fac acea extindere la coloana de apă, noi cei de aici rămânem fără. Deja nivelul apei a scăzut destul de mult și seceta bate la ușă. Există alte două surse de apă și pot să tragă de acolo. Vor risipi apa de aici și nu vor face nimic. Este o promisiune electorală a primarului, dar să o facă pe munca lui și nu pe a noastră”, a declarat Mihai Burlacu.
Un alt localnic a spus că, atunci când el săpa la șanțuri, cei care acum vor apă se odihneau. Bărbatul susține că există și alte puțuri care pot fi mărite și din care se poate face o altă alimentare cu apă pentru cei care nu au. Singura condiție, în opinia acestuia, ar fi să se pună osul la treabă. „Eu am muncit cât am putut la această alimentare cu apă. Nu sunt acum de acord să aibă apă și alții care nu au ridicat un pai. Cum vine asta? Noi cu munca, altul cu statul. Sunt 6 robinete stradale de unde ia apă lumea și este bine. Dacă vor apă să facă și ei, că sunt alte locuri unde izvorăște apă. Dacă pun osul la treabă, vor avea apă. Acum vor de-a gata de la noi. Am vorbit cu proprietarul fântânii și a spus că dacă vor mai pune și alte cișmele va închide de tot puțul”, a spus și Mihai Calinciuc. De la această alimentare beneficiază de apă 14 familii.
Izvor păzit cu toporul
La fel de vehement în afirmații este și proprietarul locului unde se află izvorul, Dumitru Mohârță. El se jură cu mâna pe inimă că dacă primarul nu renunță să extindă coloana de apă, va închide puțul definitiv, fără să le mai dea apă și celor care beneficiază în acest moment. Bătrânul are de gând să îngrădească terenul, care spune că îi aparține, și să stea de pază la izvor cu toporul. „Fântâna este pe locul meu. Noi am muncit ca să facem alimentarea asta cu apă. Am pus mână de la mână și am strâns bani cum am putut și acum ei vin și vor pe degeaba. Nu sunt de acord cu așa ceva. Noi nu vrem să rămânem fără apă din cauza altora. Dacă nu se potolesc, voi închide fântâna. Este proprietatea mea și nu au ce să îmi facă. Dacă va îndrăzni cineva să vină aici, am și alte soluții. Să văd eu pe ăla care are curajul să calce în ograda mea, fie el polițist sau primar”, a declarat Dumitru Mohârță.
În replică, primarul din Dumitrești susține că extinderea s-ar fi făcut pentru patru familii. „Extinderea o făceam pentru patru oameni care sunt foarte bătrâni. Este adevărat că acum câțiva ani primăria a pus la dispoziție țeava, iar oamenii au muncit pentru a face acea fântână, dar nu cred că ar fi secat fântâna pentru patru găleți în plus. Cele patru familii nu au animale, nu au nimic deci nu ar fi putut consuma prea mult. În zonă mai sunt și alte surse de apă, dar nu este potabilă. Acum dacă extindeam rețeaua de apă am fi schimbat și țeava veche și eu cred că era un avantaj. Voi găsi o soluție și voi face tot posibilul ca cei patru bătrâni să aibă apa mai aproape de casă”, a precizat edilul Sandu Crintea.