Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

PSD a sesizat Curtea Constituţională privind reducerea pensiilor şi salariilor


Partidul Social Democrat a depus, ieri, la Curtea Constituțională contestația privind pachetul de legi pe care Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament. „După votul de ieri (marți – n.r.) din Parlament, singura instituție care mai poate salva salariile și pensiile românilor este CCR. Din păcate, ieri, prea mulți parlamentari ai puterii au considerat că voința președintelui Traian Băsescu este mai importantă decât nevoile și interesele românilor. Dreptul la pensie al românilor nu poate fi încălcat. CCR trebuie să țină cont că Legea fundamentală nu acționează împotriva poporului. Åži eu cred că CCR are o speță foarte simplă și este foarte evident că drepturile a milioane de români au fost încălcate. PSD va face tot ce poate în continuare pentru a bloca această măsură de genocid social prin care foarte mulți români sunt condamnați la moarte”, a declarat deputatul Radu Moldovan, purtător de cuvânt al PSD, care a depus sesizarea la CCR.
Întrebat ce șanse are contestația social-democraților, în condițiile în care la Curte majoritatea o dețin judecătorii numiți de Președinție și actuala putere, Moldovan a opinat că aceasta reprezintă o ocazie în care membrii CCR pot să demonstreze că apără legea și nu „interesele președintelui și ale PDL”.
„Sigur, putem să luăm în calcul și declarația președintelui Traian Băsescu prin care ne spunea că CCR are trei noi judecători care nu au niciun fel de apartenență politică și eu aștept decizia CCR prin care ne va arăta că-i reprezintă pe români și nu pe Traian Băsescu și PDL. Sper ca judecătorii CCR, fiind puși în fața unei decizii foarte importante, care va afecta milioane de români, să ia o decizie corectă și nu una partinică”, a afirmat Moldovan.
Cât privește eventualitatea în care sesizarea PSD nu va avea succes, el a precizat că social-democrații vor analiza care sunt mijloacele de care vor uza în continuare pentru a bloca aplicarea de către Guvern a măsurilor de austeritate.
„Am făcut câțiva pași. Este unul dintre pașii pe care i-am făcut și vom analiza la nivelul PSD ce vom putea face în continuare”, a spus deputatul PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD a fost însoțit la CCR de mai mulți parlamentari social-democrați, printre care senatorul Toni Greblă și deputații Carmen Moldovan și Georgian Pop.

Reducerea salariilor echivalează cu un nou impozit

În sesizarea către CCR, PSD solicită constatarea neconstituționalității prevederilor Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordanțele existente între prevederile actului normativ și Constituția României.
Social-democrații invocă încălcarea prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituție, care consacră principiul supremației Constituției și al obligativității legilor, raportate la prevederile Legii nr. 24/2000 (relative la unicitatea reglementării și la evitarea paralelismelor).
PSD mai susține că reducerea salariilor bugetarilor și a pensiilor echivalează, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003).
„Având în vedere faptul că în sistemul nostru constituțional – art. 139 alin. (1) din Constituția României – impozitele, taxele și orice alte venituri ale bugetului de stat și ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege, (…) rezultă că enumerarea cuprinsă în art. 2 din Codul fiscal este limitativă, orice alt impozit sau taxă datorate acestor bugete neputând fi stabilite decât prin lege”, se precizează în document.

„Proiectul de lege instituie o situație discriminatorie și împovărătoare”

PSD invocă și încălcarea prevederilor art. 56 alin. (2) din Legea fundamentală, coroborate cu art. 1 alin. (5), art. 16 și art. 44 din același act normativ. „În condițiile în care, sub diverse denumiri, salariatul din sistemul bugetar trebuie să plătească bugetului de stat 41% din venitul său lunar (16% impozit + 25% adăugat de proiectul de lege), în timp ce toți ceilalți salariați plătesc doar o cotă de 16% din salariu, proiectul de lege instituie o situație discriminatorie și împovărătoare pentru salariații din domeniul bugetar, care ajung astfel să plătească o sumă aproape dublă față de ceilalți cetățeni ai României, care sunt angajați în muncă, bugetului de stat și bugetelor speciale”, se precizează în sesizare.
PSD mai invocă și încălcarea a numeroase alte prevederi din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – republicată, fiind vorba de art. 6, art. 7, art. 20, art. 21 și art. 30.
În sesizarea social-democraților se mai afirmă că Legea privind măsurile de austeritate încalcă art. 47 alin. (1) din Constituție și dispozițiile art. 135 alin. (2) lit. f) din aceeași Lege fundamentală, care stabilesc în sarcina statului obligația de a asigura un nivel de trai decent și de a crea condițiile necesare pentru creșterea calității vieții, art. 44 – referitor la dreptul de proprietate privată, art 16., potrivit căruia „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”, art. 53 referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, dar și prevederile art. 20 din Constituție care presupune că „dispozițiile constituționale privind drepturile și libertățile fundamentale trebuie interpretate și aplicate în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, cu pactele și celelalte tratate la care România este parte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?