Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Asistenţii maternali renunţă la copii!


Puși față în față cu perspectiva unor lefuri mai mici cu 25%, asistenții maternali din Vrancea încep să renunțe la această nobilă meserie. Până în prezent, 26 de părinți profesioniști din județul nostru fie și-au înaintat demisiile către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, fie au făcut cereri de pensionare anticipată. „Mă doare sufletul de co-piii pe care îi îngrijesc. E ca și cum ar trebui să renunț la copiii proprii dar sunt conștientă că așa e cel mai bine pentru ei. Soțul meu este tot bugetar, avem și noi doi copii de ținut în școală și efectiv nu ne mai putem permite financiar să îngrijim așa cum trebuie micuții luați în plasament. Profesia de asistent maternal este foarte frumoasă, implică suflet, dăruire, omenie… Guvernul acesta reușește, însă, să ucidă până și omenia!”, spune unul dintre asistenții maternali demisionari.

Douăzeci și șase de asistenți maternali din Vrancea – cei mai mulți din țară, după cum reiese dintr-o dramatică situație întocmită la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Familiei și a Drepturilor Copilului – au înaintat cereri către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) prin care solicită renunțarea la această meserie. Implicit, micuții pe care aceștia îi au în grijă – unii de ani de zile – vor ajunge iar în structurile instituției, structuri reformate în timp, care nu mai au loc să îi primească… Practic, acești copii părăsiți odată de cei care le-au dat viață, vor re-simți despărțirea de asistenții lor maternali ca pe o a doua părăsire! Åži astfel, în timp ce Guvernul „combate” criza bătându-și joc de oameni prin reducerea lefurilor, pensiilor și indemnizațiilor, numai în Vrancea, 500 de copii aflați actualmente în grija a 273 de părinți profesioniști ar putea reveni în structurile DGASPC!  Situația aceasta, de-a dreptul dramatică și fără precedent, pune în reală dificultate Direcția vrânceană de Protecția Copilului care a semnalat fenomenul Autorității Naționale, soli-citând îndrumări metodolo-gice atîta timp cît legislația în vigoare nu permite suprapopularea centrelor. „Vă adresăm rugămintea de a ne îndruma din punct de vedere metodologic cu privire la situația în care o parte a asistenților maternali profesioniști renunță la această calitate iar copiii aflați în plasament la aceștia și care nu pot fi reintegrați în familii urmează a beneficia de măsura de protecție specială în structurile rezidențiale din cadrul DGASPC, ocupate în acest moment la capacitate maximă”, se precizează într-una din adresele trimise de conducerea DGASPC către Autoritatea Națională. În aceeași adresă se subliniază faptul că micuții care vin din plasament vor suprapopula centrele rezidențiale, încălcându-se astfel standardele de calitate, adică legea! „Vă solicităm să ne precizați punctual, explicit și neechivoc modul de acțiune într-o atare ipoteză… armonizând punctul de vedere cu Inspecția Socială pentru a evita dizarmoniile în evaluarea corectă a situației”, se mai precizează în adresă.

Răspunsul Autorității Naționale: descurcați-vă!

Răspunsul dat de către ANPFDC, Direcției vrâncene nu lasă loc de comentarii: „suprapopularea nu poate fi considerată o alternativă adecvată de soluționare a situației”; „o opțiune ar putea fi dezvoltarea de parteneriate și colaborarea cu ONG-uri și alți reprezentanți ai societății civile în vederea acordării de servicii sociale”!!!; „o soluție viabilă ar putea fi reanalizarea situației asistenților maternali care nu intenționează să renunțe la această calitate” – sunt cele trei alternative trimise drept răspuns de către Autoritatea Națională. Alternative posibile doar pe hîrtie atîta timp cît cei mai mulți asistenți maternali din Vrancea au în grijă chiar și cîte patru copii și aproape jumătate dintre acești părinți profesioniști au cel puțin un copil cu dizabilități căruia îi acordă îngrijiri speciale. „Noi ne pregătim pentru eventualitatea în care mai mulți asistenți maternali vor renunța la acest statut. Trebuie să putem asigura tot ce este necesar pentru beneficiarii măsurii de protecție specială a plasamentului”, a precizat Luminița Liciu, director adjunct al DGASPC Vrancea.
Suprapopularea centrelor rezidențiale nu este o soluție agreată nici de autoritățile centrale nici de reprezentanții lor în teritoriu dar este foarte posibil să se ajungă în această situație dacă, onor Guvernului, asistenții maternali vor renunța la această meserie.
Nici plasarea prea multor copii la asistenți maternali nu este de bun augur deoarece cei mici au nevoie de foarte mare atenție, cu atât mai mult dacă mai au și dizabilități. Iar lucrurile se pot complica în condițiile în care sărăcia se acutizează clar, pe zi ce trece: una din consecințe va fi că alți și alți copii vor ajunge în structurile Direcției.
Ei sunt primele victime – absolut nevinovate – ale situației induse de Guvernul Boc printre asistenții maternali, în acest caz. Micuții nu vor mai avea șansa de a crește ocrotiți de dragostea lor. Iar Centrul rezidențial, oricât ar fi de primitor, este, până la urmă, o instituție…. „La începutul anului erau circa 300 de asistenți maternali și nu erau suficienți. Cu cei care au plecat și cu cei care probabil vor mai pleca ne va fi și mai greu dar trebuie să ne descurcăm cumva cu acești copii”, a mai spus Luminița Liciu.

Din dragoste pentru copii…

Cei mai mulți dintre asistenții maternali din Vrancea care au renunțat, pînă în prezent, la acest loc de muncă, aveau un singur copil în plasament și un salariu de bază de circa 830 de lei. E lesne de înțeles că, în condițiile în care vor rămâne fără 200 de lei au preferat să renunțe, fiind conștienți că nu vor mai avea suficienți bani ca să asigure cele necesare nefericiților prichindei. Pentru moment, în mare parte, micuții de care aveau grijă au fost luați de alți asistenți maternali. Nu se știe însă cîți dintre acești părinți profesionști, vor mai avea această disponibilitate. Åži nu de disponibilitatea su-fletească este vorba, ci de cea financiară, redusă la tăcere de Guvernul Boc. „Atâta timp cât știu că membrilor familiei mele nu le vor fi suficienți banii pentru supraviețuire, nu pot să pun în pericol viața copilului pe care îl am în grijă. Speram să ne despărțim de el altfel, să îl punem în brațele unor oameni care să îl înfieze, nicidecum să îl înapoiem statului… Ne-am atașat de el și îl vom vizita acolo unde va fi, dacă ni se va permite, pentru că un copil îți rămîne în suflet toată viața. E îngrozitor ce se întîmplă. Pentru toți românii, indiferent de profesie. Dar parcă pentru noi e și mai greu, pentru că obiectele muncii noastre nu au fost hîrtiile, mașinile, confecțiile ci… sufletele. Sufletele de copii. Iar de ele, nimeni nu îți dă dreptul să îți bați joc”, a mărturisit unul dintre vrâncenii pentru care meseria de asistent maternal va rămâne o amintire.
O amintire sacrificată pe altarul incompetenței unui guvern fără niciun Dumnezeu. Un Guvern care distruge nu doar visele, spe-ranțele și omenia, ci și viețile celor mai nevinovați dintre noi: copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?