Angajații primăriilor din zona de șes vor merge din casă în casă pentru a-i convinge pe țărani despre avantajele înființării perdelelor de protecție forestieră a drumurilor naționale. La nivelul județului ar urma să fie împădurită o suprafață de circa 341 hectare. O acțiune similară urmează să fie demarată și pentru drumurile județene.
Primarii din 32 de localități vrâncene au participat, ieri, la o întâlnire despre programul de realizare a perdelelor forestiere de protecție a drumurilor naționale. Studiul de fezabilitate realizat de specialiștii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice arată că pot fi realizate asemenea perdele forestiere pe o suprafață de 341 hectare.
Deocamdată au fost identificate amplasamentele pe care ar urma să fie plantați copacii. Până în luna septembrie va fi realizată o campanie de convingere a proprietarilor de terenuri asupra beneficiilor acestor perdele.
Avantajele înființării perdelelor de protecție forestieră au fost prezentate de vicepreședintele Con-siliului Județean, Mircea Diaconu, cel care a susținut acest program înainte de 1989. La inițiativa vicepreședintelui Diaconu, în Vrancea s-au înființat peste 175 de hectare de perdele forestiere în ultimii 20 de ani. Prefectul Ion Oprea a afirmat că, la nivelul autorităților locale, se va încerca crearea „unei stări de spirit” în rândul proprietarilor de terenuri. „Se va merge din casă în casă pentru ca deținătorii de terenuri să înțeleagă importanța acestui program”, a precizat prefectul Ion Oprea.
Un studiu de fezabilitate privind înființarea unor perdele forestiere pentru protecția drumurilor județene se derulează la nivelul Consiliului Județean. Până în luna septembrie va fi realizată ana-liza deținătorilor de terenuri și este posibil ca din 2011 să înceapă implementarea programului. Dacă acceptă înființarea de perdele forestiere, proprietarii terenurilor le vor putea deține în continuare însă vor fi nevoiți să respecte regulile impuse de Codul Silvic.
Proprietarii te-renurilor unde trebuie înființate perdele forestiere de protecție ar putea fi expropriați dacă nu își dau acordul pentru înființarea plantațiilor. În anii anteriori trebuiau înființate 58 hectare de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații însă, deși erau realizate studii de fezabilitate și erau alocate fonduri, proiectul a căzut din cauza opoziției proprietarilor de terenuri.
154 kilometri de perdele forestiere
Doar în Vrancea, după 1989, au fost realizate peste 175 hectare de perdele de protecție, cu o lungime totală de 154 kilometri. Această metodă de protecție a culturilor agricole nu a fost continuată, în mare parte din cauza fărâmițării su-prafețelor prin retrocedarea terenurilor către foștii proprietari pe vechiul amplasament. Proprietarii și administratorii societăților agricole care dețin perdele forestiere au subliniat importanța acestora atât în protecția culturilor cât și în creșterea producției agricole. La o prezentare a per-delelor forestiere, directorul Constantin Grigore de la Agroserv Grig Măicănești și Petrică Azoiței de la Agroind Doaga au arătat că producția este mai mare cu 10-20% doar datorită protecției perdelelor forestiere.