Valentina, o tânără mamă din Dumbrăveni a ajuns în stradă împreună cu cei șase copii. De soțul violent nu vrea să mai audă și spune că se va descurca și fără ajutorul lui. De ceva timp stă în Centrul Maternal dar i-ar plăcea să aibă o casă numai pentru ea și piticii săi.
Lipsa educației și implicit orizonturile mai mult decât restrânse ce decurg din aceasta duc, de foarte multe ori, la povești cutremurătoare. Frați care se omoară între ei după ce consumă alcool mai mult decât pot duce, sociopați care nu se dau în lături de a viola chiar și femei ajunse la vârste foarte înaintate și multe alte atrocități sunt efecte ale unei educații precare sau a lipsei cu desăvârșire a acesteia. Tot din această cauză, multe femei, mai cu seamă din mediul rural, odată căsătorite suportă orice cusur al soțului. Din nefericire, încă există acel tip de femeie care îndură tot ce îi face soțul indiferent că acesta o neglijează, o înjură, o bate sau chiar o violează. De teama de a nu fi arătată cu degetul, de a nu fi marginalizată, de a o lua de la capăt, acest tip de femeie se complace în calvarul pe care îl duce acasă. Mai rău este că apar și victimele colaterale și anume copiii care, în loc să se dezvolte sănătos în sânul familiei, ajung mai mereu niște „replici” ale părinților. Valentina O., din comuna Dumbrăveni, la 27 de ani are deja șase copii, trei băieți și trei fete! De ceva timp se află în Centrul Maternal din cadrul Protecției Copilului după ce viața alături de soțul ei a devenit de nesuportat. Femeia și-a unit destinul cu acest bărbat – de care acum nu vrea nici să mai audă – la începutul anilor 2000 și chiar de atunci se întrevedea un viitor nu tocmai roz. Pentru a putea economisi bani în ve-derea construirii unei locuințe, cei doi s-au mutat cu părinții Valentinei dar cum planul de acasă nu se potrivește niciodată cu cel din târg, lucrurile au luat o turnură urâtă. Alcoolul a pus stăpânire pe mințile bărbatului și curând, reproșurile s-au transformat în vorbe urâte, vorbele în amenințări iar amenințările în bătăi. Ca orice femeie care încearcă să își salveze mariajul, Valentina mai închidea ochii la nedreptățile soțului iar banii proveniți din alocațiile copiilor îi dădea lui pentru a ridica o locuință. Cum era de așteptat, banii ajungeau la vânzătorul de la barul din sat în timp ce locuința nu mai era ridicată iar copiii mâncau ce apucau. În 2008, părinții Valentinei nu au mai suportat scandalul ce pusese stăpânire pe viața lor și au dat afară întreaga familie. „Mama și cele două surori mi-au zis tot timpul să scap de el pentru că nu e bun pentru mine, că nu pot face casă cu el dar nu am ascultat de ele și acum suport consecințele. Imediat ce am plecat de la părinți, unui unchi i s-a făcut milă de noi și ne-a luat la el. Dar când a ajuns să fie bătut în propria casă s-a săturat de hazul nostru”, a declarat Valentina.
Sprijin pentru șase copilași
Rămasă pe drumuri femeia împreună cu cei șase copii au ajuns în cele din urmă la Centrul Maternal unde vor sta, probabil, până în august când se vor întoarce din străinătate cele două surori. Acestea i-au promis Valentinei că o ajută să își cumpere o locuință dar au pus și o condiție, detașarea totală de fostul soț. „Nici măcar nu vreau să mai aud de el și știu că o să mă descurc dacă mă ajută și surorile mele. O locuință este tot ce am nevoie pentru a-mi crește co-piii, chiar dacă am șase Dumnezeu mă va întări și o voi scoate la capăt”, a mai spus Valentina. Poate părea curios că deși căsnicia lor nu mai mergea chiar din primele luni, aceștia au ajuns să aibă șase copii iar explicația tinerei mame este dezarmantă. „Eu nu am mai vrut să facem copii dar el m-a forțat, m-a încolțit… Iar acum, dacă tot i-am făcut, trebuie să îi și cresc”, a mai afirmat mama. În acest moment, 470 de lei este suma totală din care trăiesc cele șapte suflete, bani care provin, cum era de așteptat, din alocațiile copiilor. Ce-i drept, la centru li se asigură un acoperiș deasupra capului, mâncare și multe altele, toate fără niciun cost dar oricât de bine ar fi acolo, o instituție nu poate înlocui niciodată un cămin. De muncit nici nu poate fi vorba pentru că fetița cea mai mare are nouă ani iar cea mai mică are abia doi ani. Ca atare, măcar vreo doi ani Valentina va trebui să stea cu copiii pentru a putea să îi dea, ulterior, la grădiniță și să se poată angaja. Cei care doresc să întindă o mână de ajutor mai ales acestor copii fără nicio vină și să le ofere haine, jucării, alimente o pot face la sediul Centrului Maternal, structură în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.