Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice va intra, astăzi, în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, urmând să fie supus votului final miercuri, 16 iunie. Potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei, propunerea legislativă se va afla pe ordinea de zi la poziția a doua.
Pe 2 iunie, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a adoptat raport favorabil pentru inițiativa referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Decizia a fost luată cu 10 voturi pentru și 7 împotrivă.
Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se numără reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani. Amendamentul, formulat de social-democratul Dan Mircea Popescu și susți-nut de democrat-liberalul Ioan Boțiș, a fost adoptat cu majoritate de voturi. În forma proiectului inițiat de Guvern, vârsta standard de pensionare era stabilită la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
În schimb, deputații din Comisia de muncă au adoptat forma Executivului în ceea ce privește valoarea punctului de pensie și calcularea acestuia.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, realizată pe anul precedent”, se arată în articolul 102 adoptat în forma Guvernului.
În ceea ce privește cuantumul pensiei anticipate parțiale, comisia a hotărât că acesta se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare.
Amendamentul adoptat de comisie a fost formulat de independentul Marian Sârbu, care a precizat că un astfel de procent este „un compromis” între propunerile opoziției, care vizau penalizări de 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, și varianta Guvernului, care prevedea penalizări de 0,75%.
Comisia de muncă a Camerei Deputaților a mai decis majorarea punctajului calculat din punctul de pensie care se acordă lunar persoanelor în drept să obțină pensii de invaliditate gradul I și II.
„Pentru stagiul potențial acordat persoanelor în drept să obțină o pensie de invaliditate punctajul lunar este de 0,75 pentru gradul I de invaliditate și de 0,65 pentru gradul II”, potrivit amendamentului formulat de demo-crat-liberalul Ioan Botiș, adoptat cu majoritate de voturi. În ceea ce privește punctajul calculat din punctul de pensie pentru pensionarii cu grad de invaliditate III, acesta a rămas la cuantumul prevăzut în proiectul de lege. Deputații au mai decis ca, la calculul punctului de pensie, să fie folosit câștigul salarial mediu brut în locul salariului mediu brut, iar militarii să fie integrați în sistemul unitar de pensii publice. Astfel, cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, care beneficiază de ajutoare lunare, vor participa la sistemul unitar de pensii publice, prevăzut a intra în vigoare la 1 ianuarie 2011.