„Veţi plăti impozit pe venitul obţinut din închirierea unei camere din locuinţă“

0
772


Astăzi „Curierul juridic” tratează solicitarea domnului Dima B. din municipiul  Focșani 

Domnul Dima B., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției că este proprietarul unui apartament cu patru camere în oraș, în care locuiește cu soția. Deoarece atît el cît și soția sa sunt pensionari s-au gîndit să închirieze o cameră unui elev sau eleve pentru a-și completa veniturile foarte mici. Dumnealui ne întreabă dacă are obligația să înregistreze contractul la administrația financiară, în ce termen și ce alte obligații mai are.
Răspuns: Domnule Dima B., contractul de închiriere a locuinței este un contract prin care o persoană, numită locator, se obligă să asigure altei persoane, numită chiriaș sau locatar, folosința temporară, totală sau parțială, a unei locuințe în schimbul unei sume de bani, numită chirie. Dumneavoastră, în calitate de proprietar al spațiului închiriat aveți obligația să depuneți în termen de 15 zile contractul la administrația financiară și să faceți declarația specială privind veniturile estimate a fi obținute din închiriere, cu plata impozitului aferent la termenele stabilite prin decizia de impunere privind veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor. La rândul său, chiriașul este obli-gat să folosească spațiul închiriat potrivit destinației sale și ca un bun proprietar. Chiriașul trebuie să întrețină în bune condițiuni camera închiriată și să o predea în stare normală de folosință și de curățenie la finalul contractului. Evident, această obligație vizează și celelalte spații de folosință comune din apartament cum sunt hol, bucătărie, baie. Eventualele stricăciuni produse de către chiriaș trebuiesc reparate de acesta sau pe cheltuiala acestuia. Chiriașul trebuie să plătească la termenele prevăzute în contract chiria stabilită, precum și cota parte ce îi revine din cheltuielile comune de întreținere.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here