Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Atenţie la apele murdare!


Îmbăierea în ape improprii poate provoca boli, acesta este avertismentul lansat de medici. Este recomandată evitarea apelor murdare, deoarece riscurile de îmbolnăvire sunt multiple. Bolile contractate pot varia de la cele cutanate până la cea diareică, leptospiroze, meningite virale sau hepatite.
Cea mai bună soluție în această situație o reprezintă ștrandurile, care sunt verificate periodic de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Pentru că temperaturile exterioare sunt ridicate, ștrandurile acționează ca un magnet  pentru cei dornici de distracție și sunt o variantă demnă de luat în calcul în tentativa de a evada de sub jugul căldurii. 
Reprezentanții DSP Vrancea au început deja controalele la ștrandurile din județ care au solicitat sau solicită avize de funcționare. Cel mai probabil, acestea vor fi luate cu asalt zilele acestea de cei care doresc să se răcorească. „În cazul piscinelor, administratorii zonei trebuie să monitorizeze calitatea apei de îmbăiere, iar în cazul zonelor neamenajate, obligația intră în sarcina primăriilor. Acestea trebuie să informeze populația prin amplasarea de plăcuțe avertizoare care să precizeze dacă apa este bună pentru îmbăiat”, precizează purtătorul de cuvânt al DSP, Carmen Gheorghiu.
Potrivit normelor sanitare în vigoare, reprezentanții locurilor de agrement trebuie să se asigure că apa din piscine nu poate pune în pericol sănătatea clienților. „Avem un laborator electro-nic pe care îl pornim la începutul sezonului și care se oprește doar la sfârșitul acestuia. Apa este preluată de acest laborator și este trecută prin filtre de nisip care opresc impuritățile. Apoi, apa este analizată și, în funcție de rezultat, computerul dozează o serie de substanțe care curăță apa, astfel încât aceasta este chiar potabilă. De asemenea, substanțele din apă nu permit transmiterea bolilor de piele, chiar dacă cineva din bazin suferă de așa ceva”, susține Lucian Mocanu, reprezentantul unei firme de agrement.
Cu toate că se expun la diverse boli, există persoane care neglijează sfaturile medicilor și merg pe princi-piul conform căruia „mie nu mi se poate întâmpla”. „Când mă duc la bunici fac baie în Putna și nu îmi este frică de boli pentru că nu mi s-a întâmplat niciodată să iau vreo una”, afirmă Gabriel Andronic. La fel de credul este și alt tânăr, care este convins ca apa din râurile în care se scaldă este curată. „Nu am avut boli din cauza apei până acum, așa că nu are de ce să-mi fie frică. E curată apa”, susține Ionuț Cristea.
Sunt, totuși, și persoane care conștientizează pericolul la care s-ar expune în cazul îmbăierii într-o apă dintr-o zonă neamenajată. „Noi venim în fiecare zi la piscină, cu prietenele, cu soțiile. E plăcut aici, e apa curată. Nu fac baie în alte locuri din cauza bolilor cu care m-aș putea alege”, susține unul dintre tinerii care au mers ieri la piscină pentru a se răcori.
Dacă anul trecut au fost controlate cinci astfel de unități, până la ora actuală una singură a cerut aviz de funcționare.
Direcția de Sănătate Publică poate da avize inclusiv pentru plaje, dar, până în acest moment, nu s-au primit astfel de cereri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?