Recolta bogată și criza economică au scăzut prețul cireșelor în Piața Moldovei din Focșani. Cele mai gustoase fructe ale lunilor mai și iunie au umplut tarabele din piață la prețuri pentru toate buzunarele. Un kilogram de cireșe se vinde zilele acestea la prețuri cuprinse între opt și trei lei. Diferența de preț este dată de calitatea fructelor, de mărime. Comercianții spun însă că vânzările nu merg așa de bine cum se așteptau și că sunt nevoiți să mai lase din preț pentru a nu rămâne cu marfa pe tarabă.
„Din cauza crizei, vânzările merg mai prost ca anul trecut. Diferența de preț se vede la cireașă, cea de mai fiind mai ieftină decât cea de iunie. Cireșele pe care le vindem noi sunt din producție proprie”, ne-a spus Ilinca Smărăndoiu din Cârligele.
Florin din Vânători spune că cei doi cireși pe care îi are în grădină îl ajută să mai facă un ban. Omul își vinde marfa cu patru lei pe kilogram. „Nu am cultură mare. Am venit cu câteva găleți ca să scot un ban”, susține Florin Burcă din Vânători.
În timp ce unii producători au o singură categorie de marfă, Măriuța din Vârteșcoiu a sortat cireșele și le vinde la prețuri diferite, pentru toate buzunarele. Femeia a scos pe tarabă cireșe la preț de cinci și doi lei. „Diferența de preț se vede la calitate. Pentru cei care au bani și își permit, pot cumpăra cireșe mari în timp ce cumpărătorul care cumpără numai să-și astâmpere pofta, ia din astea mai ieftine. Åi anul trecut am venit cu cireșe și, pentru că nu erau așa multe, am vândut și cu 8-10 lei pe kilogram”, ne-a spus Măriuța Vlădescu din Vârteșcoiu.
Afacere de sezon pentru micii comercianți
Vânzarea cireșelor poate fi o afacere pentru micii comercianți. Aceștia au luat la colindat localitățile din județ cunoscute pentru livezile de cireși în căutare de chilipiruri. Profitul lor poate fi substanțial pentru că prețul de vânzare al cireșelor direct din copac oscilează între 1,5 și 2 lei. „Noi vindem cireșele cu 1,5- 2 lei, însă doar dacă le culege cumpărătorul. Dacă vrea să le culegem noi, atunci mai crește prețul cu 50 de bani și chiar un leu, depinde și de cantitatea pe care vrea să o cumpere”, ne-a spus un țăran din Bordești.
În aceste condiții profitul micilor comercianți poate ajunge la un leu pe kilogram, dacă cireșele sunt vândute la prețul minim din Piața Moldovei. Dacă cireșele sunt mai ochioase, atunci și profitul crește. „Nu e un câștig prea mare. Trebuie să scădem mașina, benzina, taxele la piață, impozitul la stat, dar ne mai rămâne și nouă ca să trăim”, ne-a spus unul din comercianții din piață.
2.000 tone de cireșe și vișine
Recolta estimată de cireșe și vișine pentru acest an se ridică la circa două mii de tone la nivelul județului Vrancea. Situația statistică de la Direcția Agricolă arată că, în județ, sunt plantate 355 hectare cu livezi de cireși și vișini. „Recolta medie este de cinci tone la hectar, adică aproximativ două mii de tone pentru toată suprafața de la nivelul județului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea. Deși sunt considerate pro-fitabile, investițiile în livezile de cireș nu sunt foarte atractive pentru agricultorii vrânceni. Doar două societăți comerciale au plantat cireși în ultimii ani, fiecare câte o suprafață de șase hectare, la marginea Focșaniului și în localitatea Å¢ifești. În ambele cazuri este vorba de oameni de afaceri care au investit pro-fitul obținut din alte domenii de activitate, respectiv confecții și vopseluri.
Cure de cireșe
Sezonul cireșelor durează doar opt săptămâni iar adăugarea lor în dieta zilnică rezolvă multe neplăceri legate de sănătate. Cireșele dulci conțin apă (75-89%), zaharuri, acizi organici, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, P, PP, acid pantoteic, potasiu, fier, calciu, magne-ziu, fosfor, sulf, oligoelemente (zinc, cupru, mangan). Deoarece sunt sărace în calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, specialiștii spun că fructele pot fi consumate zilnic în perioada de sezon, în cure de cel puțin două săptămâni sau de câte 0,5-1 kilogram fructe proaspete, 1-2 zile pe săptămână. Sunt eliminate toxinele și se normalizează tranzitul intestinal.
„Cireșele sunt o sursă bună de melatonină, o substanță care ajută la îmbunătățirea ritmului circadian și a instalării somnului. Compușii din cireșe reduc durerile provocate de artrite și gută, reduc riscurile instalării diabetului și ajută la tratamentul pierderilor de memorie”, arată csid.ro.