PSD i-a adresat, luni, președintelui Băsescu, o scrisoare deschisă în care îi cere să convoace referendum pe tema măsurilor de austeritate ale Guvernului, apreciind că asumarea răspunderii pe aceste măsuri e un gest „în concordanță cu un regim dictatorial” și contrar principiilor statului democratic.
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că Biroul Permanent Național a aprobat textul scrisorii pe care partidul o trimite președintelui Traian Băsescu. Ponta a spus că, în opinia PSD, președintele trebuie să convoace un referendum pentru a consulta populația cu privire la măsurile de austeritate propuse de Guvern.
El a argumentat că, în condițiile în care 15 milioane de oameni vor fi afectați de reducerile salariale, de pensii și alte ajutoare sociale, ei trebuie consultați. În scrisoarea pe care PSD i-o va trimite lui Traian Băsescu se afirmă că asumarea răspunderii Guvernului pe legile austerității „este un dispreț” față de români și „un gest aflat în concordanță cu un regim dictatorial”.
Scrisoarea respectivă face trimitere la prevederile constituționale și la Legea 3/2000 privind organizarea referendumului pentru a motiva solicitarea ca președintele să organizeze un referendum național prin care poporul să fie chemat să își exprime voința suverană cu privire la măsurile de austeritate propuse de Guvern.
Stimate Domnule Președinte
În momente importante și grave pentru întreaga societate românească, dorim să vă solicităm o analiză responsabilă asupra evoluției reale a situației economice și politice a României, în contextul adoptării unor așa-zise măsuri anticriză. Considerăm că deciziile importante privitoare la România nu pot fi asumate printr-un voluntariat agresiv al Guvernului României, ci numai printr-o voință a majorității politice, care trebuie sprijinită de un scrutin popular.
Asumarea răspunderii Guvernului pe legi atât de importante este un gest de dispreț față de Cetățenii României, față de dreptul lor la o viață și un trai la un nivel de minimă decență. Mai mult, este un gest aflat în concordanță cu un regim dictatorial și în conflict cu principiile Statului Democratic.
Considerăm, ca și Dumneavoastră, că hotărârile importante pentru evoluția unei națiuni trebuie asumate în spiritul exprimării majoritare a voinței ei, exprimare stabilită într-un cadru deplin democratic: prin organizarea unui Referendum.
În conformitate cu prevederile art. 90 și ale art. 100 alin. (1) din Constituția României, republicată, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11 alin. (1) și (2), ale art. 15 alin. (1) lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, sunteți singurul în măsură să dispuneți, de la nivelul autorității pe care o reprezentați, organizarea acestei acțiuni de largă consultare cu cetățenii României care v-au investit în funcția de Președinte al Å¢ării.
În acest sens, în temeiul dispozițiilor art. 51 din Constituția României, republicată, și ale art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ne adresăm dumneavoastră cu solicitarea de a decide organizarea unui referendum național, prin care poporul român să fie chemat să își exprime voința suverană cu privire la măsurile de austeritate propuse de Guvernul României prin proiectele de lege privind restabilirea echilibrului bugetar și privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Măsurile de austeritate la care fac referire actele menționate vizează, în mod evident, interesul național, ele aducând restrângeri majore unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României, republicată, și afectând în mod direct sau indirect cea mai mare parte a populației țării.
Mai mult, scopul adoptării măsurilor sus-menționate vizează interesul național, așa cum reiese, de altfel, chiar din instrumentele de motivare ale acestora, unde se arată că ele vizează evitarea unui risc de instabilitate economică a țării care, așa cum a statuat și jurisprudența Curții Constituționale, este subsumată conceptului de siguranța națională reprezentând, implicit, o problemă de interes național.
De asemenea, în cel puțin o declarație de presă (5 martie 2009), dumneavoastră, Stimate Domnule Președinte, ați afirmat că: „Va fi o opțiune a Parlamentului, a Românilor dacă ne punem o centură de siguranță sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem. Eu, în acest sens, mă voi adresa Parlamentului luni. Sper să desprindem o abordare, atât a Parlamentului, cât și a populației, pentru că nu poți să impui vremuri de austeritate dacă populația refuză, dacă Parlamentul refuză.”
Mai mult, ați considerat ca fiind de interes național probleme ca organizarea alegerilor parlamentare prin vot uninominal sau trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului membrilor Parlamentului la maximum 300 de Parlamentari, unul din scopurile declarate ale necesității luării unor asemenea măsuri fiind și cel al reducerii cheltuielilor statului, scop care stă și la baza măsurilor de austeritate ce fac obiectul proiectelor de lege privind restabilirea echilibrului bugetar și privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Nu în ultimul rând, vă rugăm să luați în considerare faptul că referendumul reprezintă expresia directă a suveranității poporului, consacrată în art. 2 din Constituția României, republicată, și constituie un element esențial al oricărei democrații, permițându-i poporului să se implice direct în procesul de elaborare a legilor de interes național, iar Recomandarea 1704 (2005) referitoare la „Referendumuri: Bune practici europene” a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei subliniaza necesitatea recunoașterii initiativei populare in materia referendumului.
Sperăm, Domnule Președinte, că, în urma unei analize obiective, veți dori să dați curs solicitărilor noastre, făcute în spiritul democratic și în dorința de respectare și aplicare a legilor țării.
(Scrisoare adresată de PSD către președintele Traian Băsescu)