Copiii care sunt abuzați de părinți se pot adresa autorităților la numărul de telefon 983. În cursul anului trecut, 26 de copii au fost abuzați fizic. Starea emoțională a celor mici este strâns legată de mediul familial.
Cu prilejul Zilei Împotriva Violenței Asupra Copilului sărbătorită în România pe 5 iunie, autoritățile cu competențe în domeniu și-au propus să aducă în atenția opiniei publice drepturile pe care le au cei mici. La Biroul de Consiliere, Intervenție și Adăpost Temporar (BCIAT) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au fost primiți temporar, în cursul anului trecut, 80 de copii. Dintre aceștia, 26 au fost abuzați fizic. În ceea ce privește situația pe 2010, centrul a găzduit 28 de copii de la începutul anului din care șase au fost abuzați fizic. „În centrul nostru vin foarte mulți copii care au fost abuzați psihic și fizic. Tocmai de aceea vrem să le spunem părinților că violența nu este o metodă de a educa copiii. Ei trebuie pregătiți pentru viață, trebuie să fie pregătiți pentru a fi integrați în societate iar un comportament rece, ostil și chiar mai rău, agresiv al părinților le poate lăsa urme adânci la nivelul psihicului și sufletului”, a declarat Violeta Pavelescu, șefa centrului BCIAT. Aceasta mai spune că părinții nu ar trebui să se ghideze după unele vorbe din popor de genul „eu te-am făcut, eu te omor” sau „bătaia e ruptă din rai”. Părinții sau tutorii copiilor trebuie să știe că aceștia sunt protejați de Legea 272/2004, act legislativ care interzice cu desăvârșire orice formă de abuz asupra celor mici. În scopul prevenirii și diminuării cazurilor de violență asupra copiilor cei de la serviciile aflate în subordinea DGASPC cer ajutorul autorităților locale. „Cerem autorităților publice, cadrelor didactice și tuturor persoanelor care au cunoștință de cazuri în care copiii sunt abuzați să ne sesizeze la numărul de telefon 983 de-dicat protecției copilului”, a mai precizat Violeta Pavelescu. Acest număr de telefon poate fi folosit și de cei care întâmpină probleme de comunicare cu copiii lor, care astfel pot fi consiliați de angajați specializați. Centrul în care sunt primiți copiii abuzați este unul în care beneficiarii stau pe o perioadă limitată și care variază în funcție de pro-blema fiecărui minor și de cum se poate rezolva aceasta. Din cei veniți anul trecut, toți au părăsit centrul și s-au dus fie în centre rezidențiale, fie s-au întors în sânul familiei dacă în urma verificărilor s-a constatat că mediul în care trăiau nu era unul negativ pentru dezvoltarea emoțională a acestora. Pe de altă parte au existat și cazuri în care părinții au ajuns după gratii în urma unor tratamente inumane aplicate propriilor odrasle. „Din fericire, legea privind protecția copiilor este foarte drastică pentru cei care înțeleg să își educe copiii cu biciul, de exemplu. Pot face închisoare și pot fi chiar decăzuți din drepturi”, a mai explicat Violeta Pavelescu. Munca angajaților din astfel de centre de protecție a copiilor este una foarte importantă dar extrem de grea.
Unui copil abuzat trebuie să îi câștigi încrederea iar de cele mai multe ori, acest lucru poate dura chiar și câteva săptămâni. Dacă propriul părinte fie că e vorba de mamă sau tată i-a cauzat suferință, deci nu mai poate avea încredere în el, copilul va fi suspicios cu oricine se mai apropie de el. Cel mai periculos lucru care poate apărea în astfel de cazuri este închiderea în sine a celor abuzați. Rănile emoționale în loc să se vindece sunt păstrate în suflet și pot sângera oricând pe viitor, împiedicându-i pe cei mici să ducă o viață normală…