PSD va ataca la CCR legile pentru care îşi va angaja răspunderea Guvernul

0
193


PSD va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) pachetul de legi pentru care Executivul își va asuma răspunderea, în cazul în care moțiunile de cenzură ale social-democraților nu vor fi votate în Parlament, au anunțat, joi, senatorul Lia Olguța Vasilescu și deputatul Ioan Cindrea. ‘’În cazul în care moțiunile de cenzură inițiate de PSD nu vor trece, propunerea departamentelor este să atacăm la CCR legile respective, deoarece dorim să folosim toate armele constituționale pe care le avem la îndemână pentru a opri acest Guvern să transforme România într-o țară de lumea a treia. Ni se vorbește din nou despre sacrificii, exact cum ni se vorbea înainte de 1989. Atunci știam că părinții și noi vom fi generații de sacrificiu, iată, că acum aflăm că și copiii noștri vor fi o nouă generație de sacrificiu și vor trebui să plătească factura incompetenței Guvernului Boc’’, a spus Lia Olguța Vasilescu. Senatorul PSD a adăugat că social-democrații au încredere că foarte mulți dintre parlamentarii puterii vor vota ‘’la vedere împotriva Guvernului Boc’’ moțiunile de cenzură. ‘’Avem șanse foarte mari ca moțiunile să treacă’’, a menționat Lia Olguța Vasilescu. La rândul său, deputatul Ioan Cindrea, șeful Departamentului de politici sociale și ocuparea forțelor de muncă din PSD, a calificat angajarea răspunderii din partea Executivului pentru cele două legi privind reducerile de salarii și de pensii drept ‘’asumarea irespon-sabilității și ineficienței acestui Guvern’’. ‘’Ceea ce reprezintă Guvernul Boc și regimul Băsescu nu sunt soluții reale pentru combaterea crizei, ci sunt soluții care urmăresc numai reducerea cheltuielilor, deci a efectelor crizei. Este un atentat la securitatea socială a cetățenilor români, din punctul de vedere al PSD. După șase ani ai regimului Băsescu asistăm la falimentul economic, la falimentul bugetar și la o lipsă totală de viziune economică și de măsuri anticriză. (…) Nicio țară în UE nu a redus pensiile’’, a spus Cindrea.
Potrivit acestuia, propunerile din cele două proiecte de legi lansate de Guvern sunt neconstituționale, întrucât există decizii ale CCR, avizul Consiliului Legislativ care întăresc neconstituționalitatea actelor normative. ‘’Legile pentru care Guvernul își angajează răspunderea încalcă principiile într-un stat de drept, încalcă principiul stabilității legii prin modificarea unor drepturi legal stabilite și încalcă principiul retroactivității unei legi, motiv pentru care ele pot fi oricând declarate neconstituționale’’, a spus Cindrea. Deputatul PSD a menționat că departamentele social-democrate sunt de acord cu renunțarea la pensiile parlamentarilor, dar nu vor accepta reducerea pensiilor celor 180.000 de pensionari militari. ‘’Înainte de integrarea în NATO a fost o condiție reformarea sistemului de pensii militare din România. Sunt pensii ocupaționale, sunt calculate pentru militarii din România așa cum sunt calculate pentru toți militarii din NATO (…) Åži cred că redu-cerea acestora reprezintă o greșeală din partea statului român. (…) Statul, față de armată, trebuie să-și respecte obligațiile’’, a spus Cindrea.

PSD încearcă să oprească ‘’genocidul social’’

Åžeful Departamentului de politici sociale al PSD a afirmat că partidul, prin depunerea celor două moțiuni de cenzură, afe-rente fiecărei legi pe care Executivul își angajează răspunderea, încearcă să oprească ‘’genocidul social’’ declanșat de măsurile Guvernului. ‘’Sperăm ca parlamentarii din alte partide, responsabili față de cetățenii care i-au ales, nu față de partidul din care fac parte, să se alăture demersului PSD și aceste moțiuni de cenzură să ducă la căderea acestui Guvern iresponsabil’’, a afirmat Cindrea. El a adăugat că PSD va depune o serie de măsuri, anexate moțiunilor, precum impozitarea diferențiată și TVA diferențiat pentru protejarea celor cu venituri mici și foarte mici. În acest sens, impozitarea diferențiată, în viziunea PSD, va cuprinde trei praguri – 15% pentru salariile sub venitul minim brut, 25% pentru salariile peste venitul mediu brut, iar 35% pentru salariile de peste 3.000-3.500 lei. Cindrea a mai anunțat că la moțiunile de cenzură ale social-democraților vor fi atașate, alături de propunerile PSD, cele ale sindicatelor, patronatelor, societății civile, și ale PC și PNL. Deputatul PSD a mai spus că formațiunea social-democrată nu va depune amendamente la legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea. ‘’Cele două legi sunt clar contrare intereselor cetățenilor, sunt neconstituționale, neeconomice și antisociale. Noi considerăm că, în ansamblu, aceste proiecte de legi trebuie eliminate și altele sunt soluțiile’’, a spus deputatul PSD. Senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu a afirmat că PSD se află în discuții cu mai mulți parlamentari care-și doresc să plece din PDL și să treacă la formațiunea social-democrată, dar a precizat că nu poate dezvălui numele acestora. ‘’Pe o parte dintre ei îi vom primi, pe alții nu, pentru că trebuie să ținem cont și de ceea ce doresc filialele’’, a spus Olguța Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here