Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurile de unde le cumpără, având în vedere temperaturile tot mai ridicate. În timpul verii, riscul alterării alimentelor și implicit al apariției toxiinfecțiilor alimentare este mult mai mare decât de obicei. „Recomandăm consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sanitar veterinar pentru că le oferă garanția unor produse controlate sanitar veterinar și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură. Odată cumpărate, produsele să fie ținute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat și menținute la temperaturile și pentru perioada menționată pe amba-laj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA. Veterinarii vor verifica dacă operatorii economici expun la vânzare produse de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate, dacă sunt asigurate condițiile de manipulare, depozitare și transport a produselor. Aceștia vor confisca și distruge produsele de origine animală alterate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării. Sunt interzise sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât și al celor neînsoțite de documente sanitare veterinare și comercializarea și punerea în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar. Se mai interzice și transportul produselor de origine animală dacă nu se pot asigura tempe-raturi adecvate.