Igiena dentară precară creşte riscul de maladii cardiace

0
189


Riscul de a suferi de o maladie cardiacă crește cu 70% în cazul persoanelor cu o igienă dentară precară, comparativ cu cele care se spală pe dinți de cel puțin două ori pe zi.
De două decenii, asocierea dintre pro-blemele cardiace și ma-ladiile gingivale a făcut obiectul multor studii științifice. Oamenii de știință britanici au ana-lizat datele referitoare la stilul de viață al unui număr de 11.000 de adulți scoțieni (fumat, activități fizice, igienă dentară), au recoltat și probe de sânge pentru a determina nivelul de inflamații din organism. Ei au analizat și numărul de internări și decese înregistrate în Scoția între 1999 – 2007. În total au existat 555 de evenimente cardiovasculare, dintre care 170 au cauzat decese, într-o perioadă de monitorizare de opt ani.
Rezultatele au demonstrat că igiena dentară a voluntarilor a fost în general satisfăcătoare, 62% dintre participanți declarând că merg la stomatolog la fiecare șase luni, iar 71% afirmând că se spală pe dinți de două ori pe zi. După ce au fost luați în considerare și factorii de risc cardiovascular cunoscuți (clasa socială, obezitate, fumat, antecedente familiale), cercetătorii britanici au descoperit că voluntarii care au declarat că se spală pe dinți de mai puțin de două ori pe zi prezentau un risc de maladii cardiace cu 70% mai mare comparativ cu cei care se spălau pe dinți de două ori pe zi. Persoanele cu o igienă dentară precară prezintă, totodată, în organism markeri sangvini ai inflamațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here