Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Taxa pentru a „21 consultaţie“ declarată ilegală


Bulversare totală la cabinetele medicilor de familie după ce unii dintre ei au introdus taxa pe consultație pentru pacienții care depășesc numărul 20. Taxele sunt introduse și pentru cei care vin neprogramați.

Unii medici de familie au introdus taxa pe consultație după ce, potrivit noului contract cadru, Casa de Asigurări de Sănătate nu le decontează decât 20 de consultații pe zi. Pentru restul, medicii fie au introdus o taxă, fie refuză să consulte bolnavii, dacă nu reprezintă o urgență. Situația a creat nemulțumirea pacienților, care s-au văzut puși în situația de a suporta consultațiile, cu toate că sunt asigurați și contribuie la CAS. Taxa poate fi plătită și de cei care vin la cabinet fără programare și doresc neapărat o consultație. „Eu am venit să mă programez dar sper să nu trebuiască să plătesc ceva pentru că efectiv nu am bani. După ce că o ducem cum o ducem, să mai dăm și bani la consultație ar fi chiar prea mult”, a declarat Rodica Gavrilă , din Focșani. Patronatul Medicilor de Familie Vrancea (PMFVN) a stabilit ca va-loarea minimă pentru plata consultației să fie de 10 lei. Dacă un medic dorește bani mai mulți pentru serviciile pe care le acordă poate impune o taxă mai mare, pentru că nu există nicio prevedere legală în acest sens. „Încă sunt foarte multe neclarități pentru că înainte erau alte criterii de plată. Indiferent că erau consultați cinci sau 50 de pacienți pe zi, primeam aceiași bani. Din aprilie ni se dau banii pentru 20 de consultații pe zi, iar pentru restul consultațiilor nu primim bani nici de la pacienți nici de la Casa de Asigurări de Sănătate. Eu una nu iau bani de la pacienți, chiar dacă trec acest prag de 20 de consultații/zi. Cu toate acestea, suntem la a treia reducere a veniturilor în ultimul an și jumătate, ca atare probabil vom fi nevoiți la un moment dat să percepem achitarea consultațiilor celor care nu se încadrează în limita de 20 de consultații pe zi”, a declarat medicul de familie Adriana Dogărescu. Aceasta a mai precizat că ar putea interveni și Fiscul în toată această „nebuloasă”.

„Ar trebui să taxăm această consultație”

Medicul Grigore Hanță, de la Dispensarul Odobești susține că taxa ar putea fi pusă fără nicio problemă atâta timp cât, prin contract, medicii sunt limitați la numărul de ore lucrate și al consultațiilor acordate zilnic. „Părerea mea este că ar trebui pusă această taxă și există și temeiul legal pentru acest lucru și anume, articolul 15 din contractul cadru, litera f, care spune că orice furnizor aflat în relație contractuală cu CAS, inclusiv cabinetele medicilor de familie au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale acordate la cererea pacienților, inclusiv pentru cei programați, dar care solicită consultația înainte de data programată”, a precizat medicul Grigore Hanță. Acesta a adăugat că atâta timp cât prin contract sunt obligați să lucreze cinci ore la cabinet și să acorde 20 de consultații, ce fac în timpul liber este problema lor. „Suntem persoane fizice autorizate sau avem firme și ceea ce facem în timpul nostru liber este problema noastră. Munca obligatorie și neplătită a fost de mult timp eradicată”, a subliniat acesta. Potrivit președintelui Casei de Asigurări de Sănătate totul este o chestiune de interpretare și s-au cerut lămuriri suplimentare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Există o diferență între consultație și prezentarea la medic. Prezentarea nu înseamnă neapărat și consultație. Noi am cerut lămuriri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și după ce vom primi aceste lămuriri vor acționa în consecință”, ne-a declarat Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate. Toată această ambiguitate nu face altceva decât să deruteze și mai tare bolnavul care merge la doctor pentru a-și lua tratamentul lunar. Dar așa cum ne-a declarat o femeie care aștepta la ușa cabinetului, „în țara noastră totul este pe dos”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?