Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Impozitare diferenţiată a veniturilor, reducerea CAS cu 3% şi cotă unitară pentru profit şi dividende


Social-democrații propun ca măsuri alternative pentru combaterea crizei economice impozitarea diferențiată a veniturilor, cu trei cote – 15%, 25% și 35%, aplicate în raport cu nivelul salariului mediu -, reducerea CAS cu trei puncte procentuale pentru angajatori, dar și reducerea cotei unitare pentru profit și dividende cu 15% și neimpozitarea profitului reinvestit. Președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a prezentat, ieri, proiectul de soluții alternative pe termen scurt, mediu și lung, intitulat „Solidaritate pentru Dezvoltare”, care se dorește a fi un nucleu” al viitorului program de guvernare al formațiunii.
Potrivit liderului CN, PSD susține eliminarea cotei unice, „care a dovedit că funcționarea ei a fost un faliment”.
„Principala premisă de la care pleacă acest proiect este schimbarea actualei forme de guvernământ. Actualul Guvern trebuie să plece. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ne arată că țara este într-o perioadă dificilă. (…) Modelul de măsuri propus de PSD este unul bazat pe solidaritate, nu auste-ritate, care să încerce relansarea economică, să găsească soluții sociale pentru cei care au venituri foarte mici. (…) Propunem trei cote de fiscalitate, respectiv 15, 25 și 35 la sută, care să fie aplicate în raport cu nivelul salariului mediu și în funcție de structura salariaților pe tranșe de venit. Dorim să asociem acestor trepte de impozitare deduceri fiscale consistente pentru investiții, asigurări, educație, sănătate și confort termic”, a spus Năstase, într-o conferință de presă.
Potrivit președintelui CN, măsurile propuse de PSD sunt atât pe termen scurt pentru încadrarea în ținta de deficit angajată de România cu Fondul Monetar Internațional (FMI), cât și măsuri de stimulare a economiei. În privința stabilirii pragului de impozitare diferențiată, PSD așteaptă date de la Ministerul de Finanțe și de la INS.
Adrian Năstase a adăugat că printre rezultatele aplicării planului de măsuri alternative al PSD se estimează ieșirea din criză în trimestrul I al anului 2011, crearea a 500.000 de locuri de muncă în cinci ani, creșterea capacității de absorbție a fondurilor europene cu câte 15 puncte procentuale anual, reducerea decalajelor urban – rural cu 30% până în 2014, creșterea ponderii exporturilor, reducerea numărului persoanelor cu risc de sărăcie de la 5 milioane estimat în 2009 la 3 milioane la sfârșitul lui 2014, un ritm mediu de creștere anuală de 3% în 2010 – 2014.
Social-democrații consideră că soluțiile prezente în proiectul de măsuri alternative vor determina un nivel mai ridicat al convergenței veniturilor cu UE în 2015, un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de cel puțin 55% din media comunitară, reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2013 și menținerea sub acest prag până în 2015, menținerea ponderii datoriei publice totale în PIB la sub 40% până în 2014, de la 31% în luna mai 2010.
Adrian Năstase a adăugat că social-democrații „nu ar fi deranjați” dacă actualul Guvern ar prelua din măsurile enunțate, însă a precizat că a sesizat „o lipsă de apetit” a celor de la putere pentru altfel de dialoguri.

Veniturile bugetarilor vor scădea cu 40%

La rândul său, vicepreședintele PSD, Constantin Niță a menționat că veniturile bugeta-rilor nu vor scădea doar cu 25% în urma aplicării măsurilor anunțate de Guvern, ele ajungând spre 40%, dacă se ia în calcul eliminarea tichetelor de masă, a primelor și sporurilor.
„Guvernul ar fi trebuit să facă o analiză de impact când a luat o asemenea măsură (de redu-cere a salariilor cu 25% și a pensiilor cu 15% – n.r.). (…) Domnul ministru Videanu ne spunea că o mărire a TVA cu câteva procente duce la o creștere a inflației cu câte un procent pe fiecare creștere de TVA, ceea ce este fals. O creștere a TVA cu 22%, de la 19 la 22, ducea la un impact asupra inflației cu 1,2 puncte procentuale, ceea ce era, după părerea mea, mult mai ușor de suportat decât scăderea salariilor sau tăierea salariilor și a sporurilor cu aproape 40%”, a spus Niță.
Potrivit acestuia, actualul Guvern nu poate garanta că, dacă aplică reducerea veniturilor, până în toamnă nu vor crește TVA și cota unică de impozitare.
„Eu vă spun că nu vor reuși să facă lucrul acesta și în toamnă ne așteptăm, așa cum s-a angajat și în scrisoarea de intenție, că vor crește aceste taxe. Nu vor avea cum să reziste presiunilor de încadrare în deficitul bugetar, pentru că nu văd pensionari sau salariați care să nu acționeze în judecată instituțiile respective pentru nerespectarea contractelor colective de muncă”, a precizat vicepreședintele PSD.

Eliminarea subvențiilor va duce la triplarea facturilor

Vicepreședintele PSD, Constantin Niță a adăugat că eliminarea subvențiilor va duce la dublarea sau triplarea facturilor de energie cu consecința creșterii ratei inflației. Deputatul PSD Iulian Iancu a menționat că social-democrații propun reducerea cheltuielilor angajate în bugetul acestui an cu suma de 3,75 de miliarde de euro, reducerea evaziunii fiscale cu 5% din PIB, diminuarea arieratelor cu 0,5%, dar și introducerea licitațiilor electronice la toate achizițiile din acest an.
„Cheltuielile angajate pe zona de birotică, aer condiționat, telefoane, jeep-uri trebuie înghețate. De asemenea, în zona evaziunii fiscale, propunem 3 puncte vamale pentru intrarea produselor petroliere, patru puncte vamale pentru intrarea alcoolului, tutunului. Taxare inversă pentru zona de panificație, cereale. În zona de legume, fructe, carne, pește, flori pot fi introduse trei-patru puncte vamale, unde să fie triplate scannerele”, a spus Iancu. Potrivit deputatului, nu se poate aplica reducerea salariilor și pensiilor concomitent cu creșterea prețului utilităților, așa cum a anunțat Guvernul. „România, astăzi, produce mai multe gaze decât consumă din producția internă, deci putem modifica coșul de gaze naturale, asigurând gaze din producția internă la un consum de 500 de metri cubi pe lună în medie pentru cetățenii cu salariul până la venitul mediu pe economie. La energie electrică putem determina reducerea prețului cu 30% imediat, modificând coșul de energie electrică și adăugând energie hidro ieftină”, a afirmat Iancu.

Lege pentru promovarea surselor regenerabile de energie

PSD solicită aprobarea în regim de urgență, până în 10 iunie, a Legii pentru promovarea surselor regenerabile de energie, anul acesta putând intra în România 1,5 miliarde de euro fără niciun leu de la bugetul de stat. Președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, Viorel Åžtefan, a adăugat la măsurile enunțate de colegii săi dublarea redevențelor, eliminarea impozitului minim și introducerea impozitului forfetar, dar nu „în termenii în care au croit ei (guvernanții – n.r.) proiectul de lege”. „Impozitul forfetar, mai ales în zonele cu risc mare de evaziune, credem că este o măsură binevenită în contextul actual. (…) Credem că trebuie reînvestită Curtea de Conturi cu autoritate în domeniul controlului preventiv, pe care l-a făcut până la un moment dat, când   s-a apreciat că alinierea la cele mai bune practici europene ar însemna ca acest tip de control să intre în zona ordonatorului principal de credit”, a mai spus Viorel Åžtefan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?