Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Oameni izolaţi, poduri rupte, străzi inundate


Ploaia torențială de sâmbătă a creat probleme în județ și în Focșani. În localitățile Gura Caliței și Cîrligele apele învolburate au rupt poduri și au izolat localități. La Gura Caliței, două sate au rămas complet izolate de comună după ce podurile de acces au fost luate de ape. La Cîrligele, ploaia torențială a distrus în proporție de 90% podul de pe drumul comunal 211 Dălhăuți-Mănăstirea Dălhăuți, iar podul din punctul Pietroasa de pe drumul județean DJ 205 B a fost afectat. Ploile au creat probleme și în Focșani, unde mai multe subsoluri ale blocurilor și străzi au fost inundate.

Ploaia torențială care a căzut sâmbătă după-amiază a creat probleme serioase în județ dar și în municipiul Focșani. Două sate au rămas complet izolate, iar mai multe poduri au fost rupte de șuvoaiele de apă. Cele mai mari probleme le au localnicii din satele care aparțin de comuna Gura Caliței. Satul Groapa Tufei este complet izolat iar ieri, autoritățile nu puteau face nimic deoarece apa depășea un metru și nu se putea interveni. Astfel, 19 familii cu 45 de persoane de toate vârstele au rămas complet izolate, nemaiavând nicio posibilitate de a ieși din sat. Legătura între comuna Gura Caliței și satul Groapa Tufei se făcea pe un pod de lemn care, sâmbătă  seara, în jurul orei 21.30, a fost luat de apele învolburate ale râului Râmna. Primarul comunei Gura Caliței, Dragoș Bîtculescu a precizat că apa are mai bine de un metru și ieri după-amiază nu se putea interveni pentru a remedia situația. Problema cea mai mare este că în loca-litate sunt oameni de toate vârstele, începând de la nou-născuți și până la bătrâni de 90 de ani. Primarul Dragoș Bîtculescu a precizat că până ieri după-amiază, nimeni din localitate nu a avut probleme de sănătate sau de altă natură pentru că într-o astfel de situație s-ar fi putut ajunge în Groapa Tufei doar cu elicopterul. „Localnicii din Groapa Tufei sunt complet izolați și momentan nu putem interveni. Podul din lemn a fost luat de apele învolburate ale râului Râmna și nu putem interveni până când apa nu se retrage. Apa are cel puțin un metru iar podul nu mai există. Nu se poate circula nici pie-tonal. Problema cea mai mare este că sunt copii care merg la școală, sunt bătrâni care până acum nu au avut probleme. Mâine (astăzi-n.r) vedem ce mai facem că elevii au zi liberă. Problema se pune ce facem de marți? Ar trebui să nu mai plouă deloc și apa să se retragă ca să putem interveni. Trebuie să găsim o soluție pentru că de acum oamenii vor rămâne fără alimente și ce mai au nevoie și trebuie să iasă cumva din sat”, a afirmat primarul Bîtculescu. De asemenea, o altă localitate din comuna Gura Caliței a rămas izolată tot în urma ploilor de sâmbătă. Localnicii din Groapa Catrinei au aceeași problemă. Åži aici podul a fost luat de ape, însă, spre deosebire de cei din Groapa Tufei care nu au nicio cale de acces, localnicii din Groapa Catrinei pot ajunge la Gura Caliței prin satul Plopu. Primarul spune că oamenii trebuie să ocolească un pic dar au totuși posibilitatea să iasă din localitate. Primarul Dragoș Bîtculescu a precizat că cel puțin, pentru moment trebuie să facă ceva ca oamenii să poată ajunge în comuna Gura Caliței măcar pe jos dacă nu cu un mijloc de transport. Copiii din cele două sate izolate trebuie să ajungă de marți la școală.

Potop cu bolovani și copaci la Cârligele

Probleme deosebite sunt și în comuna Cârligele. Ploaia torențială care a adus de pe versanți bolovani și copaci a creat probleme foarte mari și a fost la un pas de a inunda gospodării. Aici au fost afectate mai multe poduri iar viitura a fost la un pas de a inunda trei gospodării. La fața locului s-a deplasat și directorul executiv al Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Iulian Matache. Potrivit primarului din comuna Cârligele, Åžtefan Moscu, la Mănăstirea Dălhăuți nu se poate ajunge cu niciun mijloc de transport iar localnicii din Dălhăuți nu mai au apă după ce viitura a distrus conducta de alimentare. „În urma căderilor mari de precipitații, peste 100 de litri pe metru pătrat, în bazinul Deleanu din zona Cârligele-Vârteșcoiu, din cauza scurgerilor de pe versanții împăduriți din zonă, debitele pârâurilor Dălhăuți și Pietroasa au crescut foarte mult, antrenând în scurgerea lor cantități mari de aluviuni și material lemnos. Apa a adus bușteni de 10 metri lungime, cu diametrul cuprins între 60 și 80 de centimetri, care au produs calamități. Podul de pe drumul comunal 211 Dălhăuți-Mănăstirea Dălhăuți a fost distrus în proporție de 90% iar drumul este blocat în dreptul podului după ce acesta s-a surpat. De asemenea, la podul peste pârâul Pietroasa, în punctul Dălhăuți-Pietroasa de pe drumul județean DJ 205 B., a fost afectată pila podului și sferturile de con din aval. Astfel, capetele de pod s-au fisurat”, a declarat primarul Åžtefan Moscu. Acestea nu sunt singurele pro-bleme create de apă în comuna Cârligele. Tot de DJ 205 B sunt alu-viuni iar în satul Dălhăuți, apele pârâului au erodat malul stâng, de-a lungul drumului județean, punând în pericol siguranța acestuia. În punctul „Preda Petrica” din satul Dălhăuți, apele învolburate au rupt conducta de alimentare cu apă care traversa albia râului. Totodată, două locuințe din Dălhăuți au rămas izolate după ce drumul a fost luat de apele pârâului. În amonte de podul din punctul „Chiru”, apele aceluiași pârâu au erodat malul stâng în dreptul gospodăriilor a doi săteni, locuințele acestora fiind la un pas de a fi inundate.

Probleme pe DN2D Focșani-Ojdula

Probleme au fost  și pe drumul național DN2D, Focșani – Ojdula. Acest drum este în lucru și pe mai multe porțiuni au fost amenajate poduri provizorii din tuburi. Un astfel de pod provizoriu a fost amenajat în centrul localității Lepșa. Acesta a fost luat de apele furioase ale râului Putna și astfel, sâmbătă toată ziua nu s-a putut circula deloc între Lepșa și Greșu, iar în cursul zilei de ieri circulația a fost reluată. Potrivit Centrului Infotrafic, ieri la ora 12.00, circulația autovehiculelor a fost reluată pe DN2D, Focșani-Ojdula. Ploaia to-rențială de sâmbătă după-amiază nu a afectat doar comunele din județ ci și municipiul Focșani. Mai multe subsoluri ale blocurilor au fost inundate, printre care și subsolul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea iar străzile s-au transformat în adevărate lacuri în care mai multe mașini s-au „înecat” după ce apa a intrat la motor. Printre străzile afectate s-au numărat strada Cezar Bolliac, strada Dornișoarei, strada Moș Ion Roată, Pasajul Vâlcele care a fost inundat complet dar și Bulevardul Unirii. Canalizările din Focșani nu au putut face față șuvoaielor de apă care a băltit pe străzi câteva zeci de minute. Pe Bulevardul Unirii și în Pasajul Vâlcele două mașini au rămas în mijlocul apei după ce apa a ajuns la motoare. În intervalul orar 18.45-21.45 pompierii au intervenit cu motopompele pentru a scoate apa din șapte subsoluri de bloc dar și în Pasajul Vâlcele care era complet inundat, și la Inspectoratul de Poliție. La IPJ apa a creat probleme în subsol, la arest. Potrivit reprezentanților IPJ, nu a fost nevoie ca persoanele aflate în arest preventiv să fie evacuate deoarece cantitatea de apă care a pătruns în subsol nu a fost foarte mare. Potrivit reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor, valoarea maximă a precipitațiilor a fost înregistrată la Groapa Tufei, localitate care în acest moment este izolată de comuna Gura Caliței. „Valoarea ma-ximă a precipitațiilor căzute sâmbătă a fost înregistrată la Groapa Tufei cu 37,8 litri pe metru pătrat. De asemenea, la Nereju s-a înregistrat o cantitate de 37,1 l/m pătrat, la Tulburea 33 de litri, la Vintileasca 29,2 litri iar la Golești 15,1 litri. Cu toate acestea, pe cursurile de apă nu fost atinsă cota de atenție”, a declarat Sergiu Mihăilă, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Vrancea. Acesta a mai precizat că nivelul râului Siret a mai crescut puțin dar nici în acest caz nu a fost atinsă cota de atenție. În Focșani, cantitatea de precipitații căzută sâmbătă în intervalul orar 18.30-20.00 a fost de 24,2 litri pe metru pătrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?