Specialiștii Camerei Agricole atrag atenția viticultorilor vrânceni asupra tratamentelor fitosanitare care trebuie efectuate în această perioadă pentru a combate apariția bolilor și a dăunătorilor. Într-un comunicat de presă se arată că precipitațiile căzute în ultima perioadă au creat condiții favorabile dezvoltării bolilor (mana și făinarea) dar și dăunătorilor (păianjenul comun, moliile), la vița de vie.
„Imediat ce timpul permite, se va trece la efectuarea tratamentelor fitosanitare cu caracter complex astfel încât printr-o singură trecere a tractorului să se facă combaterea atât a bolilor cât și a dăunătorilor. În plantațiile de viță de vie care anul trecut au fost afectate de făinare existând o rezervă biologică mare, recomandăm să se facă un tratament chimic când lăstarul are 5-7 cm înălțime, folosind fungicide specifice combaterii făinării :Kumulus – 0,3%, Thiovit – 0,3%, Microthiol – 0,3%, Sulf pulbere – 15-20kg/hectar”, a arătat specialistul Camerei, inginerul Georgeta Cepoiu.
În comunicat se arată că, în prezența precipitațiilor și a temperaturii de peste 11 grade Celsius, fructificațiile ciupercii germinează și se produce infecția pe organele aflate mai aproape de sol. Incubația durează 8-15 zile, uneori 3 săptămâni până la apariția petelor untdelemnii pe partea superioară a frunzei. „Atacul de mană trebuie prevenit, deoarece după ce infecția s-a produs este foarte greu de combătut. Tratamentele fitosanitare se vor efectua conform buletinelor de avertizare, la acoperire, în funcție de condițiile pedoclimatice care impun executarea lor”, se arată în comunicatul Camerei Agricole.
În cazul plantațiilor de vie afectate de grindină, crește pericolul infecției cu mană, iar la 24 de ore după producerea fenomenului se recomandă tratament obligatoriu cu zeamă bordeleză 0,7-0,8%, în scopul prevenirii atacului ciupercii patogene și stimularea cicatrizării rănilor. De asemenea, dacă este cazul, se recomandă drenarea apei provenite din precipitații în plantațiile de vie, prin săparea unor șanțuri de scurgere împiedi-când astfel apa să rămână la rădăcina plantelor mai mult timp pentru a nu-i sufoca rădăcinile.