Locuitorii comunei Negrilești au participat, ieri, la cea de-a noua ediție a „Boteitului oilor – Ordinul Cavalerilor Miorița”. Manifestarea are loc anual de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În prezența deputatului PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, au fost inaugurate două obiective de investiții, dispensarul medical și biblioteca comunală. Aceasta din urmă a fost complet utilată și dotată de către familia deputatului vrâncean. Pentru eforturile făcute pentru comunitate, deputatul vrâncean a primit titlul de cavaler al „Ordinului Miorița”. În cadru festiv, a fost dezvelită placa comemorativă în memoria poetului Dumitru Pricop, originar din această localitate. Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol folcloric unde invitați speciali au fost ansamblurile folclorice din Bistrița Năsăud, „Păunița” din Sîngiorz și „Măgura Åieului” din Åieu.
Manifestările din Negrilești au început în jurul orei 10.00, în prezența mai multor invitați, printre care s-au aflat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, consilieri județeni, șefi ai unor instituții din subordinea Consiliului Județean, primari ai loca-lităților învecinate, autorități locale și majoritatea locuitorilor comunei. Manifestările au debutat cu dezvelirea plăcii comemorative a poetului Dumitru Pricop. Placa a fost montată în fața casei în care s-a născut și a copilărit poetul. Cu această ocazie a avut loc și o slujbă de pomenire. Poetului Dumitru Pricop i-a fost acordat, post-mortem, titlul de cavaler al Ordinului Miorița.
Placa a fost realizată de profesorul Costică Neagu și a fost montată cu ajutorul primăriei Negrilești. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a adus un omagiu poetului Dumitru Pricop.
„Avem ocazia să-i aducem un omagiu poetulul Dumitru Pricop, supranumit de contemporani, pentru forța sa poetică, Patriarhul Vrancei. Prin poeziile sale și prin tot ce a făcut pentru cultura din Vrancea, Dumitru Pricop este un simbol al culturii vrâncene și merită un omagiu pe măsura valorii sale. Un prim pas în această direcție îl facem astăzi și iată că suntem părtași la dezvelirea plăcii comemorative pentru ca toate generațiile viitoare să știe că din aceste locuri a plecat spre marea literatură românească, poetul Dumitru Pricop. Poetul Dumitru Pricop nu a uitat niciodată locurile natale pe care nu a contenit să le cânte cu talent și dragoste în poeziile sale. Plecat dintre noi mult prea devreme, poetul Vrancei a lăsat în urma sa o bogată operă poetică cu care noi toți, vrâncenii și mai ales dumneavoastră locuitorii din Negrilești, ne mândrim în egală măsură”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a amintit și de boteitul oilor, una din cele mai importante tradiții vrâncene menținute până azi. „Să nu uităm de harnicii oieri ai acestor meleaguri cărora le transmit multă sănătate și belșug. Continuând tradiția strămoșească a boteitului, cei de astăzi duc mai departe acest ciclu neîntrerupt din viața țăranului de la munte. Multă sănătate, bucurii și la anul să ne vedem sănătoși”, a precizat președintele Marian Oprișan.
Åcoala din Negrilești va purta numele poetului Dumitru Pricop
Prezent la dezvelirea plăcii comemorative, deputatul Cristian Dumitrescu i-a felicitat pe inițiatori și a vorbit despre poetul Dumitru Pricop, despre ceea ce înseamnă pentru poezia românească. Din acest an, Åcoala Generală din Negrilești va purta numele marelui poet Dumitru Pricop. Acest lucru se va întâmpla din septembrie. „Dumnezeu a binecuvântat comuna noastră dăruindu-ne oameni care ne fac mare cinste, iar printre aceștia se numără și poetul Dumitru Pricop dar și profesorul Costică Neagu. Din septembrie 2010, Åcoala din Negrilești va purta numele marelui poet Dumitru Pricop. Ideea i-a aparținut profesorului Costică Neagu și ne-am bucurat de sprijinul Consiliului Local și al Inspectoratului Åcolar Județean”, a afirmat Mirela Nistor, directorul Åcolii din Negrilești.
Boteitul oilor, o tradiție care se pierde în negura vremii
Centrul manifestărilor de ieri a fost „Boteitul oilor”, un obicei important care vine din negura timpului și este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important în viața oierilor și a comunității din Negrilești, singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Tradiția a fost recuperată în ultimii ani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și transformată într-o sărbătoare unde vin oameni și din județele învecinate.
Boteitul începe cu tocmitul oilor, care are loc între proprietarii de turme și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care se presupune că a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești, iar, anul acesta, au fost invitați să participe și câțiva ciobani din Bistrița Năsăud, care s-au prins alături de ciobanii vrânceni în tocmirea oilor.
Ulterior, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și sunt stropite cu aghiazmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi fe-riți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, ciobanii reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru.
Deși vremea nu a fost tocmai prietenoasă, din cauza ploii mărunte, numită de localnici „ploaie mocăneas-că”, atât tocmirea oilor cât și boteitul oilor a avut loc în prezența majorității locuitorilor comunei.
Dispensar și bibliotecă pentru locuitorii comunei
Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, împreună cu deputatul Cristian Dumitrescu și primarul Ion Văsuianu au tăiat panglica inaugurală a dispensarului medical din Negrilești, o investiție benefică pentru locuitorii acestei comune. Dispensarul dispune de un cabinet medical, sală de consultații, grupuri sanitare pentru pacienți. La etaj se află apartamentul în care va locui medicul din localitate format din două dormitoare, bucătărie, birou și living, complet utilate.
„Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care ne-a asigurat fondurile necesare pentru a termina acest obiectiv. Dispensarul medical a fost dotat cu mobilier și aparatură de către Obștea Negrilești”, a precizat primarul din Negrilești, Ion Văsuianu.
Un alt obiectiv inaugurat ieri la Negrilești a fost Biblioteca comunală „Petre Nicolae Radu”. Biblioteca comunală a fost complet utilată și dotată de către familia deputatului Cristian Dumitrescu. Au fost aduse peste o mie de volume de carte, trei calculatoare, mobilier și tot ce este necesar pentru ca cititorii să se simtă bine. După tăierea panglicii inaugurale, primarul Ion Văsuianu a reamintit că această comună a fost desființată abuziv în 1968, an în care a fost desființată și bi-blioteca Negrileștiului.
„Împreună cu soția mea, Corina, am reușit să facem acest gest, al patrulea pe care îl facem în Vrancea, de a înființa biblioteci comunale. Biblioteca din Negrilești este cu totul specială, deoarece poartă numele unui fiu al Vrancei «Petrică Nicolae Radu», tatăl soției mele. Trebuie să ne gândim la noua generație care va duce mai departe faima, prestigiul și demnitatea acestor locuri pline de legendă și istorie. Suntem foarte bucuroși că am putut face acest gest de cultură, aici unde s-a născut Miorița și unde valorile și tradiția culturală trăiesc prin oamenii și copiii acestora, trăiesc prin dumneavoastră, negrileștenii. Îl felicit pe domnul primar dar și pe dumnea-voastră că îl alegeți. De fiecare dată promite și se ține de cuvânt”, a precizat deputatul Cristian Dumitrescu.
Deputatul vrâncean a promis că va introduce și internet la bibliotecă astfel încât tinerii să aibă acces și la noutățile tehnologice. De asemenea, soția deputatului, Corina Dumitrescu, a arătat că înființarea bibliotecii este și un gest de recunoștință față de tatăl său.
„Mă bucur că am putut da acestei biblioteci numele tatălui meu, cu atât mai mult cu cât a fost un fiu al Vrancei și un mare, mare iubitor de carte. Cred că este un gest pe care îl merita și mă bucur că alături de dumneavoastră am reușit acest lucru mai ales că îi datorez ceea ce sunt în bună măsură tatălui meu”, a afirmat Corina Dumitrescu.
Deputatul Cristian Dumitrescu este inițiatorul campaniei „Dă o carte mai departe”, în cadrul căruia a înființat biblioteci comunale în localitățile Popești, Păulești și Negrilești. De asemenea, de-putatul Cristian Dumitrescu va demara același proiect și în Cartierul Unirea din Odobești. Deputatul Cristian Dumitres-cu a spus că singurul lucru important pentru individualizarea culturii unei țări este cartea.
Dumitrescu a primit Ordinul Cavalerilor Miorița
În cadrul acelorași manifestări din Negrilești a fost lansat și volumul „Tradiții Vrâncene-De la leagăn la hora satului”, a profesorului Georgeta Vioreanu, eveniment ce a avut loc la Căminul Cultural în prezența majorității locuitorilor comunei. După acest eveniment, deputatul vrâncean a primit titlul de cavaler al „Ordinului Cavalerilor Miorița”, pentru eforturile făcute pentru comunitatea din Negrilești.
„Sunt mândru că am primit Ordinul Cavalerilor Miorița pentru că este simbolul românismului. Gestul de a citi, de a învăța, este fundamental pentru modul în care veți ști să vă apărați valorile cultu-rale, artistice, istorice, pe care dumneavoastră aici în Vrancea ați știut să le păstrați de mii de ani”, a precizat emoționat deputatul Cristian Dumitrescu.
Manifestările dedicate celei de-a noua ediții a „Boteitului oilor-Ordinul Cavalerilor Miorița” s-au încheiat cu un spectacol folcloric susținut de ansamblurile folclorice din Bistrița Năsăud, „Păunița” din Sîngiorz și „Măgura Åieului” din Åieu.
„